ZEIST - Edgar Davids is weer in beeld bij Oranje. Bondscoach Marco van Basten heeft de middenvelder van Tottenham Hotspur opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands voetbalelftal voor de WK-kwalificatieduels met Tsjechië (8 oktober) en Macedonië (12 oktober). Davids kwam lang niet uit voor Oranje, omdat hij bij zijn vorige ploeg Internazionale nauwelijks aan spelen toekwam.

De voorlopige selectie, die de KNVB dinsdag publiceerde, telt 33 namen. Opvallende nieuwkomers zijn de jongelingen Urby Emanuelson van Ajax en Ibrahim Afellay van PSV. Ook Serginho Greene van Feyenoord is voor het eerst uitverkoren. Terug in de voorlopige selectie zijn Ron Vlaar (AZ) en Romeo Castelen (Feyenoord). Ook George Boateng van het Engelse Middlesbrough kreeg een bericht van Van Basten.

Cocu

De bondscoach nam ook Phillip Cocu op in zijn voorlopige keuze. De middenvelder van PSV hangt echter een schorsing boven het hoofd vanwege zijn rode kaart in de laatste interland tegen Andorra. De FIFA maakt waarschijnlijk donderdag bekend hoeveel wedstrijden Cocu aan de kant moet blijven.

Van Basten presenteert vrijdag 30 september in Zeist de definitieve spelersgroep.

Selectie:

Doel:
Timmer (AZ), Van der Sar (Manchester United) en Moens (Willem II)
Verdediging:
Emanuelson (Ajax), Bouma (Aston Villa), De Cler, Opdam en Vlaar (allen AZ), Van Bronckhorst (Barcelona), Greene (Feyenoord), Boulahrouz (HSV), Lucius en Ooijer (PSV), Kromkamp (Villarreal)
Middenveld:
De Jong, Lindenbergh, Maduro en Sneijder (Ajax), Landzaat (AZ), Van Bommel (Barcelona), Van der Vaart (HSV), Boateng (Middlesbrough), Afellay, Cocu (PSV), Davids (Tootenham Hotspur)
Aanval:
Babel (Ajax), Van Persie (Arsenal), Makaay (Bayern München), Robben (Chelsea), Kuijt, Castelen (Feyenoord), Van Nistelrooij (Manchester United) en Vennegoor of Hesselink (PSV).