Lieke Martens had er dinsdag alle vertrouwen in dat ze de Oranjevrouwen vanaf de strafschopstip naar de kwartfinales van het WK zou schieten. De aanvaller faalde niet en besliste het duel met Japan in Rennes vlak voor tijd met de 2-1.

Sherida Spitse is de vaste penaltynemer bij de Oranjevrouwen, maar Martens gaf direct aan bij de middenvelder dat zij de strafschop wilde nemen.

"Het was een spannend moment, maar ik voelde me goed", zei de voormalig Wereldvoetbalster van het Jaar bij de NOS. "Ik vroeg meteen aan Sherida of ik hem mocht nemen en zij zei gelijk ja."

De 26-jarige Martens, die in de eerste helft ook al de openingstreffer maakte, stuurde keeper Ayaka Yamashita de verkeerde kant op en bezorgde de Oranjevrouwen zo de eerste kwartfinaleplek op het WK ooit.

Dolle vreugde bij de Oranjevrouwen na het winnende doelpunt van Lieke Martens. (Foto: Pro Shots)

Spitse: 'Goed voor Lieke'

Spitse had al gedroomd dat Oranje een strafschop zou krijgen. "Toen liet ik hem door Lieke nemen. Mooi en bijzonder dat het ook allemaal zo uitkomt", zei de middenvelder.

Ze had er geen problemen mee om het buitenkansje aan haar ploeggenote te laten. "Ik ben de nummer één bij penalty's en ik geef ze niet vaak weg. Maar nu dacht ik: nee, Lieke moet 'm nemen, dit is ook goed voor haar."

"Lieke zat goed in de wedstrijd en ik ben geen egoïst", vervolgde ze. "We doen het ook niet met z'n elven, maar met 23 speelsters. Ik schiet de bal altijd in de andere hoek en dan had de keepster hem in dit geval gehad."

Sherida Spitse had al een voorgevoel dat Oranje een penalty zou krijgen. (Foto: Pro Shots)

'Soms heb je wat geluk nodig'

Door de late 2-1 liep een zenuwslopende avond voor Oranje toch nog goed af. Martens erkende dat Nederland had gezwijnd tegen Japan, dat paal en lat raakte en zich best mocht beklagen over de strafschop. De bal raakte wat ongelukkig de arm van aanvoerder Saki Kumagai.

"De eerste helft hebben we goed gespeeld en waren we beter dan Japan. Daarna hadden we het echt moeilijk", vond Martens. "Soms heb je wat geluk nodig om ver te komen en dat hebben we vanavond gehad. Nu moeten we weer opladen en herstellen."

Om de halve finales te bereiken moeten de Oranjevrouwen zaterdag om 15.00 uur in Valenciennes winnen van Italië. "Dat is geen makkelijke tegenstander", wist Martens. "Laten we eerst maar even genieten van vanavond."