PULA - Huilend en volledig kapot dropen de Nederlandse volleybalsters maandagavond af in Dom Sportova in Pula. De zege tegen grootmacht Rusland lag bij het EK voor het grijpen. Maar ondanks een 2-0-voorsprong in sets en twee wedstrijdpunten liet Oranje de zege uit handen glippen. De winnaars van het zilver bij de Spelen in Athene trokken de wedstrijd toch met 3-2 (18-25 21-25 25-20 28-26 15-9) naar zich toe.

Na het eerdere teleurstellende verlies in de openingswedstrijd tegen Bulgarije kreeg Oranje in Pula opnieuw een enorme tegenslag te verwerken. "Dit doet echt ontzettend zeer", zei Visser met rood doorlopen ogen. "Het was bijna perfect. We hebben er even aan geroken. Het is pijnlijk als je voor zo'n geweldige wedstrijd geen beloning krijgt."

Ook de rest van het toernooi lijkt er na twee nederlagen niet veel eer meer te behalen voor Oranje. Alleen met 'hulp' van de andere landen kan Nederland nog bij de eerste twee in de groep eindigen. Bovendien moeten de vrouwen van Selinger zelf van de bij het EK nog ongeslagen wereldkampioen Italië en Spanje winnen.

Plek

Anders wordt een derde of vierde plek in de poule het hoogst haalbare. Deze geven recht op deelname aan de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht. Nederland kan daarin kwalificatie voor het EK in 2007 afdwingen. De beste zes landen van dit toernooi plaatsen zich voor die titelstrijd in België en Luxemburg.

Het team leek tegen Rusland net op tijd de juiste 'flow' te hebben gevonden waar het in de eerste twee wedstrijden naar op zoek was. Met weergaloos spel nam Oranje de wedstrijd volledig onder controle. In de eerste set maakte de ploeg welgeteld één fout. Ook na een mindere fase in de derde set wisten de vrouwen van Selinger zich uitstekend te herpakken. In het vierde bedrijf leek de ploeg op weg naar de eerste overwinning op Rusland bij een officieel toernooi in tien jaar. Nederland kreeg op 24-22 twee kansen de partij te beslissen, maar mede door omstreden beslissingen van de scheidsrechter liet Oranje de mogelijkheid liggen.

Rusland

Op het derde setpunt sleepte Rusland er toch nog een vijfde set uit. De vrouwen van Selinger waren daarin het 'momentum' volledig kwijt en konden zich niet over de teleurstelling van de gemiste kansen heen zetten. De geslepen Russinnen walsten daarom met 15-9 over Oranje heen. "We doen het niet en zij doen het wel. Ze zijn niet voor niets winnaar van de zilveren medaille in Athene, dat maakt het verschil", wist Visser.

Selinger

Ook Selinger baalde van de nederlaag, maar naast de teleurstelling had hij ook vooral bewondering voor zijn speelsters. "De ploeg heeft mij in die fase positief verrast", keek de bevlogen coach terug. "Er zat echt finesse in het spel en de meiden hadden de oplossing gevonden het Russische blok te passeren. Maar het is logisch dat we dit niet kunnen volhouden, hoe pijnlijk het ook is. Als je rijk wilt worden, zul je eerst keihard moeten werken."

Volgens Selinger zit zijn ploeg nog midden in de ontwikkeling en komt ze net nog dat stukje tekort om op het beslissende moment toe te slaan. "Hopelijk beseft iedereen dat het toernooi nog niet is afgelopen. We hebben nu de rustdag om ons weer op te laden. Het zal moeilijk worden, maar alles kan nog."