LONDEN - Ronaldinho is maandag in Londen door de voetbalprofs gekozen tot beste speler ter wereld in het seizoen 2004-2005. De verkiezing werd voor het eerst georganiseerd door de FIFPro, de vakbond van voetballers.

Aan de verkiezing namen wereldwijd 38.000 spelers in veertig landen deel. Die konden uit een shortlist van 55 namen ook het beste elftal van het jaar bepalen.

In december jongstleden werd de Braziliaan van FC Barcelona ook door de wereldvoetbalbond FIFA al verkozen tot Voetballer van het Jaar 2004.

Het wereldelftal van de spelersvakbond telt vijf spelers AC Milan, de verliezend finalist van vorige seizoen in de UEFA Champions League. Winnaar Liverpool is opvallend genoeg niet vertegenwoordigd.

Wayne Rooney en Cristiano Ronaldo van Manchester United werden uitgeroepen tot talenten van het jaar.

Het best denkbare team ziet er volgens de voetballers als volgt uit. Doel: Dida (Brazilië/AC Milan); verdediging: Cafu (Brazilië/AC Milan), Nesta (Italië/AC Milan), Terry (Engeland/Chelsea), Maldini (Italië/AC Milan); middenveld: Lampard (Engeland/Chelsea), Makelele (Frankrijk/Chelsea), Ronaldinho (Brazilië/Barcelona), Zidane (Frankrijk/Real Madrid); aanval: Eto'o (Kameroen/Barcelona), Sjevtsjenko (Oekraïne/AC Milan).