BERLICUM - Miriam Oremans heeft maandag, op haar dertigste verjaardag, inderdaad besloten haar tenniscarrière te beëindigen.

De Berlicumse had bij haar afscheid van het US Open nog hoop dat haar plaats op de wereldranglijst directe toelating tot het Australisch Open in Melbourne zou opleveren. Dat evenement in januari zou haar vijftigste grandslamtoernooi hebben betekend.

Oremans, die eerder dit jaar al aankondigde er een punt achter te zullen zetten, zou de komende maanden in kleinere toernooien een aantal punten moeten verdedigen om in aanmerking te komen voor een startbewijs zonder kwalificatie te moeten spelen. De Brabantse voelde daar echter niets meer en besloot met onmiddellijke ingang te stoppen.

"Pijntjes"

"Hoofdreden is eigenlijk dat ik genoeg heb van het reizen. Daarbij ondervind ik de laatste jaren ook wat last van allerlei pijntjes. Het leven na het tennis moet natuurlijk wel leefbaar zijn."

Het moment van stoppen had ze zelf uitgekozen. "In New York kon ik dat niet, ook al omdat ik na mijn verlies in de eerste ronde nog met Kristie (Boogert) moest dubbelen. Ik heb toen gezegd dat ik twee weken nodig had om na te denken. Ik vond mijn verjaardag wel een mooie dag om mijn afscheid aan te kondigen."

Oremans tenniste dertien jaar in het profcircuit. Hoogtepunten in haar loopbaan was het olympische zilver in Sydney in het dubbelspel met Kristie Boogert, die evenals Caroline Vis ook in de nadagen van haar carrière is gekomen, en het bereiken van de finale in de Fed Cup in 1997. Oremans' hoogste klassering individueel op de wereldranglijst was de 25e plaats, van januari tot augustus 1993. In '97 bezette in de zomermaanden de 19e plaats in het dubbelspel. In Nederland voerde ze jarenlang de ranking bij de vrouwen aan.

Tennis en entertainment

Helemaal los van het tennis komt ze niet, wil ze ook niet: "Het is een belangrijk deel van mijn leven geweest. Ik heb samen met mijn vriend Christ Vermeer een bedrijfje opgezet dat tennisclinics verzorgt voor bedrijven en tennisclubs. We maken een programma met tennis en entertainment. Een diner na de clinic, met een artiest, het kan allemaal."

"Leven uit de koffer is voorbij"

Daarnaast hoopt ze in de toekomst een "toegevoegde waarde" te kunnen vormen voor de tennisschool van haar voormalig trainer Mike Martin. "Er trainen 75 jeugdige wedstrijdspelers. Ik wil iets in de training of begeleiding gaan doen." Het laatste heeft wat Oremans betreft één restrictie: "Ik ga niet mee naar het buitenland. Het leven uit de koffer is voor mij voorgoed voorbij."