GRONINGEN - PSV's laatste bezoek aan het Oosterpark is uitgelopen op een forse teleurstelling. Na de winterstop betrekt FC Groningen een nieuw stadion. Maar vlak voor het roemruchte bouwwerk 'zijn laatste adem uitblaast', werd door de bespelers ervan nog met 1-0 gewonnen van PSV. Op basis van passie nog wel, zoals trainer Ron Jans van Groningen het uitlegde. "Dit keer was er meer dan alleen inzet."

De overwinning van de Noorderlingen kwam op het juiste moment. FC Groningen verloor drie keer op rij en normaal gesproken komt daar tegen een topclub een vierde keer achteraan. Jans: "We konden vandaag net wat meer brengen, op het laatst was het echt op het tandvlees. De grootste les is dat we op basis van passie een heel eind kunnen komen."

Blessureleed

Naast passie en inzet kon Groningen ook profiteren van blessureleed bij de PSV. Hiddink moest zijn elftal al binnen 35 minuten op twee posities aanpassen. De aankopen Reiziger en Ball vielen uit met respectievelijk een bovenbeen- en een knieblessure.

De trainer liet, noodgedwongen door blessures en zijn smalle selectie, Cocu een linie zakken en bracht Lamey binnen de lijnen als rechtsback. Beasley, normaal een aanvaller, nam de plaats van Cocu links op het middenveld in.

Aanvulling

Het gaf opnieuw aan dat de spelersgroep van de landskampioen eigenlijk nog wel wat aanvulling kan gebruiken. Door de blessures van Alex, De Jong, Väyrynen en Sibon blijven er slechts weinig eredivisiewaardige spelers over op de reservebank van PSV. Lamey speelde dit seizoen nog geen tien minuten in het eerste elftal; hij was de afgelopen weken zelfs dicht bij een definitief vertrek uit Eindhoven.

"Ik zou ook liever meer spelers achter de hand hebben", aldus Hiddink. "Maar die hebben we nu eenmaal niet. Na een euforisch vorig jaar is het logisch dat je dit seizoen af en toe een tik over de neus krijgt. Dat we in Champions League-duels andere spelers moeten opstellen dan in de competitie vind ik niet zo'n groot probleem. Al heb ik natuurlijk het liefst een volledige bezetting."

Timide indruk

Mede door alle verplichte omzettingen maakte het elftal van Hiddink in het Oosterpark en timide indruk. Na de prachtige overwinning in de Champions League op Schalke, zonder de niet-speelgerechtigde Koné en Ball, leek het duel tegen de Groningers PSV niet echt te kunnen inspireren. "Wij misten de passie. We hadden net niet de scherpte die we normaal wel hebben in de duels", aldus Hiddink.

FC Groningen speelde het spelletje ook wel slim zondagmiddag. Met slechts één spits en liefst vijf middenvelders werd de ruimte voor PSV klein gehouden. De aanvallers Koné, Farfan en Vennegoor of Hesselink kregen van hun bewakers geen centimeter bewegingsvrijheid, waardoor veel van hun creativiteit verloren ging. In de tegenaanval hoopten de Noorderlingen op een snelle uitbraak om op die manier een doelpunt te forceren.

Loon

Dat lukte aardig. Groningen scoorde de laatste zeven thuisduels geen enkele goal, maar wekte zondagmiddag niet de indruk daar ernstig onder te lijden. In de 44e minuut kreeg de thuisploeg dan ook loon naar werken. Op de rand van het zestienmetergebied haalde Cornelisse uit en zag de bal, mede door een lichte aanraking van Lamey, prachtig over doelman Gomes zeilen.

Na de pauze drong PSV met liefst vijf spitsen nog even aan. Hiddink: "We waren niet bij machte te scoren. Eigenlijk was het een typische 0-0-wedstrijd, die we door een zondagschot hebben verloren."