ROTTERDAM - Met terugwerkende kracht heeft het legioen toch nog kunnen genieten van Feyenoord. Drie dagen na de in alle opzichten troosteloze UEFA-bekerwedstrijd tegen Rapid Boekarest, 1-1 zonder publiek, maakte de Rotterdamse ploeg er in de sfeervolle en zonovergoten Kuip een waar voetbalfeest van.

SC Heerenveen, dat alweer de vierde opeenvolgende nederlaag incasseerde, werd na de rust (0-1) volledig gedeklasseerd: 5-1. De tobbende Friese formatie stond in het laatste halfuur met tien man door een rode kaart voor spits Huntelaar, die bij een stand van 1-1 natrapte jegens tegenstander Bosschaart. "Toen was er voor ons geen houden meer aan", verzuchtte coach Verbeek, die de berouwvolle Huntelaar gebrek aan zelfbeheersing verweet.

Wilskracht

"Mijn ploeg verdient een groot compliment voor de tweede helft", stelde trainer Koeman vast. "We waren belust op goals en op drie punten. Het team straalde veel wilskracht uit. Zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn. Met de juiste agressie kun je ver komen."

Van een roodwitte galavoorstelling was in de eerste helft absoluut geen sprake. Feyenoord, met Castelen voor Boussaboun in het basisteam, speelde ronduit zwak. De ploeg van Koeman leed, evenals in het duel met Rapid Boekarest, te snel en te veel balverlies. Vooral het labiele middenveld verzaakte opzichtig.

Gevaarlijk

Voorin stonden Kuijt en Kalou voornamelijk buitenspel. Het slordige en trage spel van Feyenoord was zeker ook de verdienste van SC Heerenveen. De Friese ploeg, met Prager voor Bruggink, speelde fel op man en bal. De bezoekers waren vooral gevaarlijk bij spelhervattingen. In de twaalfde minuut toonde Yildirim zijn fraaie traptrechniek, hoewel de 38-jarige doelman Lodewijks ook moeizaam naar de hoek ging, 0-1.

Al na 25 minuten liet de zichtbaar ontevreden Koeman ("de eerste helft was klote") zijn Japanse spelmaker Ono warmlopen. De fijnbesnaarde Aziaat, die door een enkelblessure maandenlang was uitgeschakeld, kwam vlak voor de rust het veld in voor de opnieuw tegenvallende Pardo. Volgens Koeman speelde de Chileense lichtgewicht "zeer matig".

Slechte instelling

Met de opvallend gedreven Ono kwamen bij Feyenoord meer snelheid, creativiteit en samenhang in het elftal. "Hij bracht meer voetbal in het team", concludeerde Koeman. De oud-international bekende dat hij bij de rust nog blij was met 0-1. Lodewijks hield met een geweldige reflex verdediger Breuer in de 34e minuut van scoren af. "Onze slechte instelling is niet afgestraft", oordeelde Koeman.

Het opgepepte Feyenoord kwam als herboren uit de kleedkamer. Met een voortreffelijk schot opende Kuijt het Rotterdamse doelpuntenfestijn. Na de rode kaart voor Huntelaar zorgde verdediger Bahia van dichtbij voor 2-1.

Teambuilding

Pranjic schoot namens Heerenveen eerst nog wel op de lat, voordat opnieuw Kuijt en oudgediende Paauwe doeltreffend uithaalden. In de laatste minuut mocht ook Kalou zijn doelpuntje meepikken, met dank aan de sociale Kuijt die zijn makker een strafschop gunde. "Een fraai stukje teambuilding", genoot Koeman na.