ALKMAAR - Jaloers keken ze zondagmiddag bij Ajax toe hoe AZ wel over twee scorende spitsen beschikt. Met ieder twee treffers legden Arveladze en Perez in de sfeervolle Alkmaarderhout de basis voor de uiteindelijk dikverdiende zege van de na rust swingende thuisclub 4-2.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Arveladze, nog niet zo lang geleden vergeefs aangeboden bij Ajax, bracht zijn doelpuntentotaal na vijf duels alweer op negen treffers. Perez heeft inmiddels zes competitiedoelpunten gemaakt. Dat is slechts een doelpuntje minder dan het aantal waarmee Sneijder en Babel zich het vorige seizoen clubtopscorer van Ajax mochten noemen.

Topschutter

In schril contrast met de schotkracht van Arveladze en Perez staan ook de prestaties van de Ajax-aanvallers tot dusver in dit seizoen. Bij de Amsterdamse club mogen middenvelder Sneijder en invaller Charisteas zich voorlopig met twee treffers topschutter noemen. Aanwinst Rosenberg was tot dusver in de competitie slechts eenmaal succesvol.

Na alweer de tweede nederlaag in vier competitieduels wilde verliezend trainer Blind niet reageren op de vraag of het achteraf niet een beetje spijtig is dat Arveladze niet welkom was bij de beleidsmakers van Ajax. In navolging van het verloren duel met Feyenoord en de onbesliste wedstrijd tegen Sparta Praag moest hij wel constateren dat zijn club opnieuw niet voldoende profiteerde van het enorme veldoverwicht dat het in de beginfase ook tegen AZ mocht koesteren.

Rosenberg

Na de openingstreffer van Sneijder trof Lindenbergh de lat. De vergeefs strijdende Rosenberg kon opnieuw niet duidelijk maken waarom hij wel welkom bij Ajax is. De spits, vorig seizoen in Zweden ook maar goed voor vier doelpunten in twaalf competitiewedstrijden, vocht vooral tegen zichzelf. Hij werd geen moment gevaarlijk en mocht na de twee treffers van Arveladze en Perez wederom vervroegd naar de kant.

Commotie

Bij Ajax beklaagden ze zich vooral over het eerste doelpunt van de Georgiër. De gelijkmaker in de 34e minuut werd ingeleid door een wel heel makkelijk toegekende vrije trap. "Emanuelson deed niets verkeerds bij Van Galen", aldus Blind die moest erkennen dat zijn ploeg in alle commotie vergat om Arveladze in de 37e minuut te dekken.

In blessuretijd van de eerste helft deed Sneijder nogmaals wat spits Rosenberg voorlopig te vaak nalaat. Met een benutte vrije trap gaf hij zijn ploeg valse hoop op een succesvolle tweede helft: 2-2.

Verdiende overwinning

Aan de hand van uitblinker Perez domineerde AZ de tweede helft van de eerste tot laatste minuut. Met twee treffers binnen twee minuten legde de Deen de basis voor de verdiende overwinning: 4-2.

Blind probeerde het laatste half uur de dreigende nederlaag met het inbrengen van Charisteas en Rosales te voorkomen. Het mocht allemaal niet baten. Evenals Rosenberg mist het duo invallers voorlopig de kwaliteiten van AZ-spitsen Perez en Arveladze.

Gebrek aan schotkracht

Drie dagen na de verrassende nederlaag tegen Krylia Sovetov (5-3) in de UEFA-beker is AZ na de tweede thuiszege binnen 23 jaar op Ajax in de eredivisie nog steeds zonder verliespunten. Na nederlagen tegen concurrenten Feyenoord en AZ zoekt trainer Blind na vier competitiewedstrijden voorlopig nog steeds vergeefs een antwoord voor het gebrek aan schotkracht bij zijn ploeg. "Want", zo stelde de Ajax-trainer. "Je kan af en toe nog zo goed voetballen. Je komt echter altijd in de problemen wanneer je niet voldoende scoort."