MOTEGI - Valentino Rossi moet nog minimaal een week geduld hebben voor hij zich voor de vijfde keer wereldkampioen motorracen in de MotoGP mag noemen. De Italiaan viel zondag halverwege de Grote Prijs van Japan uit na een botsing. Hij had in Motegi als eerste of tweede moeten eindigen om weer kampioen te zijn.

De Japanse Grand Prix werd gewonnen door Rossi's landgenoot Loris Capirossi op Ducati. Voor Capirossi was het de eerste overwinning sinds Barcelona 2003. De Italiaan Max Biaggi, die tweede is in de WK-stand, eindigde als tweede en de Japanner Makoto Tamada als derde.

Voorsprong

Volgende week is de Grote Prijs van Maleisië. Rossi heeft nog een voorsprong van 112 punten in het klassement voor de wereldtitel op zijn landgenoot Max Biaggi.

Valentino Rossi moest door technische problemen in de kwalificatie vanaf de vierde rij starten. Hij rukte snel op in het veld en vocht in de 12e ronde een duel uit met zijn landgenoot Marco Melandri. Toen hij wilde passeren raakten beide motoren elkaar en vloog Rossi van het circuit. Het was zijn eerste crash dit seizoen en de eerste sinds de Grote Prijs van Qatar in oktober vorig jaar. Zijn team diende geen klacht in.

Het 26-jarige Italiaanse fenomeen, die wereldtitels heeft in alle raceklassen op twee wielen, won dit jaar negen van de twaalf Grote Prijzen.

Vertrouwen

In de GP van Maleisië in Sepang moet Rossi winnen om de vijfde wereldtitel in de MotoGP te pakken en mag Biaggi niet binnen de topvijf eindigen. "Sepang is een van mijn favoriete circuits", verklaarde de ongedeerde Rossi in Motegi, "meestal rijd ik daar snel. Ik heb veel vertrouwen in het komende resultaat. We zullen zien."

Eerder op de dag won de Fin Mika Kallio de Japanse GP in de klasse 125 cc. Die race moest na vijftien ronden worden beëindigd na een spectaculaire crash van WK-leider Thomas Luthi en de Spanjaard Sergio Gadea. Nadat de wedstrijd was afgevlagd kreeg Luthi de tweede plaats toebedeeld. De Zwitser had een arm uit de kom en snijwonden aan de enkels. Hij bleef aan kop in de wereldtitelstrijd, maar Kallio naderde tot op drie punten.

De Japanner Hiroshi Ayoma gaf de 68.000 toeschouwers in Motegi iets te juichen door de klasse 250 cc te winnen voor WK-leider Dani Pedrosa uit Spanje.