ALCALA DE HENARES - De Spanjaard Ruben Plaza heeft zaterdag de voorlaatste etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De renner van Comunidad Valenciana was in de individuele tijdrit over 38,9 kilometer de beste in 41.31. Tweede werd de Spaanse klassementsleider Roberto Heras. Hij reed dezelfde tijd, maar in tienden van een seconde was Plaza sneller geweest: 41.31,362 om 41.31,939.

De Rus Denis Mentsjov van Rabobank werd op zes seconden vierde, de Spanjaard Carlos Sastre was twee tellen sneller en werd derde. Mentsjov behield zijn tweede plaats in het klassement. Zondag wordt de Vuelta afgesloten.

Heras gaat zijn vierde eindzege behalen en wordt daarmee alleen recordhouder. Deze positie deelt hij tot nu toe met de Zwitser Toni Rominger, die de Vuelta ook drie keer won.

Beste Nederlander

Koos Moerenhout krijgt de eer te eindigen als beste Nederlander. De renner van Davitamon-Lotto staat na de tijdrit van zaterdag op de veertiende plaats in het klassement. Op Heras moet Moerenhout 35 minuten en 7 seconden toegeven.

Voor Rabokopman Mentsjov blijft de Vuelta van dit jaar ondanks zijn aan Heras verloren koppositie een goede ronde. De Rus won de proloog en een lange tijdrit. Als enige niet-Spanjaard streed hij lang mee om de eindwinst.

Onvermijdelijk

Ploegleider Adri van Houwelingen kon zaterdag niet meer treuren om de etappe van zes dagen eerder. Op die 'zwarte' zondag veroverde Heras de leiderstrui van Mentsjov. Van Houwelingen was echter reëel genoeg om in te zien dat dat onvermijdelijk was. "Was het dan niet gebeurd, dan was het woensdag of donderdag alsnog gebeurd. Dan zou Denis zijn weggereden. Wij hadden hier ook niet de ploeg om dat te voorkomen."

Over de samenstelling van de formatie had Van Houwelingen overigens geen klachten. "We hebben van tevoren de overwegingen gemaakt, dan is het achteraf makkelijk praten. Maar voor jongens als Weening en Posthuma zou het niet te doen zijn om twee grote ronden in een jaar te rijden. Daarvoor hebben ze nog niet de leeftijd.

Podiumplaats

Ik kijk terug op een zeer succesvolle ronde, met twee dagzeges en een aantal dagen de leiding in het klassement. Bovendien betekent de tweede plaats van Mentsjov dat de Rabobank voor het eerst in de historie een podiumplaats heeft in een van de drie grote ronden."