KARPACZ - Pieter Weening heeft zaterdag de koninginnerit van de Ronde van Polen gewonnen. De wielrenner van de Rabobank versloeg na 153 kilometer met zes beklimmingen, tussen Piechowice en Karpacz, de Luxemburger Kim Kirchen in de sprint. Weening nam ook meteen de leiding in het klassement over van de Italiaan Luca Paolini.

Bij de eerste zes in het dagklassement waren drie Nederlanders van de Rabobank. Thomas Dekker werd derde, terwijl Michael Boogerd als zesde de finish passeerde. De Italiaan Di Luca en de Zweed Lövkvist waren vierde en vijfde.

Etappe

Weening (24) won dit jaar ook al een etappe in de Ronde van Frankrijk. In Polen kan hij zondag voor het eerst een etappekoers voor profs winnen, nog wel in de ProTour. Daarvoor moet hij behalve een ochtendetappe over 61 kilometer ook een individuele tijdrit van 19 kilometer goed doorstaan.

"Die rit zal over het eindklassement beslissen", zei Weening. "Het parcours gaat omhoog, dat is gunstig voor mij. Maar Thomas Dekker heeft ook goede kansen. Voorlopig ben ik vooral blij met mijn ritwinst. Dit is voor mij een bevestiging van de ritzege in de Tour."

Regen

Weening en Kirchen ontsnapten zaterdag in de zesde etappe 18 kilometer voor het einde. De omstandigheden waren slecht; veel regen en een lage temperatuur. Door de goede bezetting vooraan kon de Raboploeg de koers tactisch naar de hand zetten. Boogerd en Dekker hielden Di Luca in bedwang, terwijl Weening Kirchen veel kopwerk kon laten doen in de wetenschap dat er twee ploegmaats achter hem reden.

Bij de finish, die weer bergop ging, liet Weening de Luxemburger 4 seconden achter zich. Diezelfde marge heeft de renner uit Harkema in het klassement op Kirchen. Dekker, derde, staat 25 tellen achter. Di Luca, leider in het klassement van de ProTour, staat 33 seconden achter op Weening.

Kansloos

Boogerd moet net als Lövkvist 37 seconden inhalen. De Amerikaan Bobby Julich, in augustus winnaar van de Eneco Tour, is kansloos voor de eindzege. De CSC-coureur verloor zaterdag 3.38 en heeft in de stand zelfs nog 10 seconden extra achterstand.