HAARLEM - De Nederlandse honkballers zijn er zaterdag niet in geslaagd een WK-medaille te veroveren. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn, die voor het eerst op een mondiale titelstrijd tot de halve finale reikte, verloor de strijd om het brons van Panama. De midden-Amerikanen waren in Haarlem met 7-6 te sterk.

Na vier innings leek Oranje goed op weg de bronzen medaille te veroveren. Mede dankzij een homerun van Sharnol Adriana stond Nederland met 4-1 voor. In de vijfde inning kwam startende werper Patrick Beljaards echter zwaar in de problemen. Nadat twee spelers van Panama over de thuisplaat waren gekomen, besloot Eenhoorn om Beljaards van de heuvel te halen.

Gemakkelijke ballen

"In die inning gooide ik 'm te vaak net naast de plaat", keek een teleurgestelde Beljaards terug. "Daardoor werd ik gedwongen wat vaker 'op de spot' te gooien. Aan de andere kant wil je hen ook niet te gemakkelijke ballen geven. Op zulke momenten zit je je van binnen op te vreten. Maar ja, ook dat is honkbal. Het blijft een sport van centimeters."

Beljaards werd vervangen door Robin van Doornspeek, maar ook de pitcher van Neptunus kon het tij niet keren. In diezelfde slagbeurt moest hij toestaan dat nog eens vier Panamezen tot scoren kwamen, waardoor Nederland plots met 7-4 achter stond. Oranje verkleinde de marge nog tot één, maar verder liet Panama het niet komen. "Dit is zuur", vond Beljaards.

Teleurstellend

Want ondanks het feit dat de honkbalploeg een historische prestatie had neergezet, voelde niemand voor een feestje. "We komen voor het eerst in de historie in de halve finale", besefte Eenhoorn. "Maar dan wil je ook een medaille. Het is teleurstellend dat van die vier landen juist Nederland met lege handen achter blijft."