ROTTERDAM - De Nederlandse honkballers zijn er vrijdagavond in Rotterdam niet in geslaagd de finale van het wereldkampioenschap te bereiken. Oranje ging in de halve finale kansloos onderuit tegen Zuid-Korea: 0-7.

Nederland strijdt zaterdagmiddag in Haarlem om het brons. Tegenstander is dan Panama, dat met 15-2 verloor van 24-voudig wereldkampioen Cuba. De finale tussen Cuba en Zuid-Korea wordt zaterdagavond in Rotterdam gespeeld.

Nederland begon de wedstrijd aan slag, maar de eerste drie slagmensen, Dirk van 't Klooster, Eugene Kingsley en Ivanon Coffie gingen snel uit op het goede werpen van Kim. De Nederlandse pitcher Rob Cordemans kreeg daarentegen in zijn eerste beurt al bij de eerste slagman van Zuid-Korea een honkslag om de oren.

Slagenfestival

Suk Min Yoon haalde het eerste honk en gaf daarmee het startsein voor een Koreaans slagenfestival. De tweede slagman Ki Nam Park leverde een stootslag af waardoor Yoon naar het tweede honk ging en daarna mocht ook Yae Woong Yoo naar het honk lopen omdat Ivanon Coffie een simpele vangbal uit zijn handschoen liet vallen. Met drie man op de honken sloegSang Hyeon daarna een tweehonkslag en zorgde voor de 0-2 voorsprong voor Korea.

Daarmee was de eerste inning ten einde, maar nog voordat Oranje was bekomen van de schrik, mocht Zuid-Korea aantreden voor de tweede slagbeurt.

Zelfvertrouwen

De Koreanen hadden na de 0-2 voorsprong een flinke dosis zelfvertrouwen en raakten in hun tweede inning de bal ook uitstekend. Het resulteerde in nog twee punten, van Bo Nyung Jung en Suk Min Yoon (0-4).

Nederland kreeg pas in de derde slagbeurt voor het eerst een man op de honken. Michael Duursman kreeg vier wijd en Eugene Kingsale sloeg een honkslag zodat er twee honken waren bezet. De hoop was daarna gevestigd op Ivanon Coffie, maar zijn hoog weggeslagen bal werd eenvoudig gevangen. Het was tevens de derde nul zodat Nederland weer geen score kon noteren.

Malaise

De malaise bij Oranje hield in de volgende inning aan. Weer kwam Zuid-Korea via de eerste slagman op de honken en kort daarna verzuimde eerste-honkman Percy Isenia de bal na een foutslag te vangen. Toen de Koreanen nog een man op de honken sloegen, greep Eenhoorn in. Hij wisselde werper Cordemans voor Alexander Smit en de pitcher van Minnesota Twins zorgde voor de benodigde twee resterende nullen, zodat Nederland voor het eerst zonder kleerscheuren een inning doorkwam.

De druk op Smit nam echter toe, ook al doordat de Nederlandse slagmensen er niet aan te pas kwamen. Daardoor moest de werper weer snel naar de heuvel. Smit gooide nog een prima inning, maar daarna kreeg ook hij het moeilijk en in de vijfde inning kwamen er weer twee Koreanen op de honken zonder dat er een nul was gemaakt. Smit werkte zich nog langs Sang Hyeon Kim, maar kreeg van de volgende slagman, Sang Ho Chung, een tweehonkslag om de oren, die resulteerde in twee punten. De missie van Oranje leek met de 0-6 stand ten einde.

Weinig effect

Eenhoorn haalde Smit direct na de 0-6 van de heuvel en verving hem door David Bergman. De pitcher mocht anderhalve inning blijven staan en kreeg geen punten tegen. Daarna werd hij vervangen door Michiel van Kampen. De wisselingen hadden echter weinig effect. Zuid-Korea hield constant de druk hoog op de werpers en sloeg ook in de regen honkslagen. In de zevende inning werd zo ook het zevende punt binnen geslagen, waarna de wedstrijd was gespeeld.

De Oranje slagmensen kwamen in de achtste inning nog wel op de honken, maar een punt was Nederland niet gegund. Oranje verloor zo met 0-7 en moet zich oppeppen voor zaterdag als de strijd om de derde en vierde plaats tegen Panama op het programma staat.