RIJSWIJK - Wielerploeg Farm Frites-Hartol, met als kopvrouw Mirjam Melchers, beticht de Duitse ploeg Saturn van koersvervalsing.

In de zondag verreden wereldbekerwedstrijd in het Zwiterse Embrach zou de Duitse Petra Rossner veelvuldg zijn geduwd door ploeggenoten. Rossner, de grote concurrente van Melchers in de strijd om de wereldbeker, kon daardoor nog tiende worden en punten pakken voor het klassement.

De ploegleiding van Farm Frites heeft bij de internationale wielrenunie (UCI) schriftelijk bezwaar gemaakt tegen het koersgedrag van Rossner. Het liefst ziet de Nederlandse wielerploeg dat de Duitse wordt teruggezet in de uitslag.

Melchers nam door haar vierde plek in Embrach de leiderstrui van de wereldbeker weer over van Rossner. Het verschil tussen de twee rensters bedraagt slechts dertien punten. Komende zondag is de wereldbekerfinale in Rotterdam "Een vlakke koers. Als het aankomt op een sprint, delft Mirjam normaal gesproken het onderspit", zegt teamwoordvoerder Ardie den Hoed.

Geduwd

Farm Frites is er zeker van dat Rossner afgelopen zondag reed met de gedachten aan de vlakke koers in Rotterdam en zich daarom op de heuveltjes omhoog liet duwen. "Rossner heeft het verloop van de wereldbeker beïnvloed. Ze is zo vaak geduwd, dat ze een hogere klassering haalde", aldus Den Hoed.

De jury bestrafte Rossner met een boete, maar dat is voor Farm Frites niet genoeg. "Het jurylid dat wij erop aanspraken zei dat een boete bij eendaagse wedstrijden de maximale straf is. Wij betwijfelen die uitleg. Volgens ons kun je de wereldbeker als een etappekoers beschouwen en moet een tijdstraf mogelijk zijn."

Den Hoed heeft niet de illusie dat de UCI de uitslag herziet. "Maar we willen wel duidelijk ons protest laten doorklinken. Koersvervalsing in de wereldbekerwedstrijden wordt op deze manier in de hand gewerkt. Een renster accepteert gewoon een boete, want ze kan toch niet uit de koers worden gehaald."