SAMARA/ALKMAAR - De wervelende start van AZ in de Nederlandse competitie kreeg donderdagavond in Rusland een flinke knauw. Drie dagen voor de topper in de eredivisie tegen Ajax verloor de ploeg van coach Louis van Gaal ver weg in Rusland op spectaculaire wijze met 5-3 van laagvlieger FC Krilia Sovetov Samara. "Voor ons zelfvertrouwen zou het heel goed zijn als we het zondag tegen Ajax kunnen rechtzetten", aldus routinier Barry van Galen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In het vliegtuig op weg naar Nederland wil hij echter niets van enige druk weten. "In Alkmaar voelen we geen druk. Dat sommige mensen ons nu ineens na vier gewonnen wedstrijden tot de kampioenskandidaten rekenen, vind ik zwaar overdreven. De druk ligt toch echt bij Ajax aanstaande zondag. Zij zullen moeten winnen. Begrijp me niet verkeerd: ik wil heel graag ongeslagen blijven en thuis alles winnen. Maar bij Ajax is er het móeten."

Sentimenten

In Alkmaar spelen sentimenten een grote rol. Door de supporters van AZ wordt het duel tegen Ajax gezien als dé wedstrijd van het seizoen. "Dat zit heel diep", weet van Galen. "Ze noemen Amsterdam niet eens bij naam, maar zeggen 020. En voor ons zou het ook wel lekker zijn. Als we zondag winnen, sla je toch een klein gaatje. Na het verlies tegen Samara moeten we eigenlijk niet nog een keer verliezen. Want dan kan het ineens snel gaan in de voetballerij."

Van Galen

Van Galen heeft echter wel vertrouwen in een goede wedstrijd zondag. "Dat zij goed hebben gespeeld tegen Sparta Praag (1-1 in de Champions League) zegt me niets. Ik denk dat wij als selectie verder zijn dan Ajax. Maar we kunnen nog veel verder doorgroeien. Het verbaast me wel dat het in de competitie al snel zo goed gaat. We hebben toch drie nieuwe mensen moeten inpassen. Normaal heb je daar meer tijd voor nodig."

De slechte prestatie in de eerste ronde van de UEFA-beker kwam onverwacht, al heeft Van Galen wel een verklaring. Maar hij wil zijn collega's niet in het openbaar afvallen. "Laat ik het er maar op houden dat het een collectieve wanprestatie was. We hebben het gewoon allemaal niet goed gedaan en zij hadden ongelofelijk veel geluk. Bij hen zat echt alles, maar dan ook alles mee. Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo, dat wij ze zover laten komen. Dan kunnen we onszelf verwijten."

Door de zware uitwedstrijd in Rusland heeft AZ slechts twee dagen om zich voor te bereiden op de topper tegen Ajax. Om die reden vloog de selectie donderdagavond direct na het duel al terug. Diep in de nacht landde de selectie weer op Nederlandse bodem. "Het is niet ideaal. Zeker als oudere speler heb je wat langer nodig om te herstellen. In andere landen houdt een nationale bond er ook wel rekening mee."

Hij vervolgt: "Ik heb daar eigenlijk een beetje een dubbel gevoel over. Natuurlijk zou het fijn zijn om enkele dagen later te spelen. Zo'n duel tegen Ajax leeft echter heel erg bij de supporters. Als je het uitstelt, kom je uit op een dinsdag of zoiets. Daar zitten de fans helemaal niet op te wachten."