MONACO - Willem II heeft donderdagavond in Monaco duidelijk gemerkt dat het voor Europees voetbal nog te kort komt. De Tilburgers, die de UEFA-cup via de nationale bekerfinale bereikten, verloren in de eerste wedstrijd van de openingsronde van de UEFA-cup met 2-0 van AS Monaco.

Twintig minuten lang kon Willem II aardig mee, maar vanaf dat moment was het niet meer de vraag of, maar met hoe veel de Tilburgers zouden verliezen. Het kwaliteitsverschil was veel te groot. Willem II was met aanvallende intenties aan de wedstrijd begonnen, maar van die goede bedoelingen kwam niets terecht. De 3-4-3-opstelling van trainer Maaskant leidde niet tot fatsoenlijke aanvallen.

Onmacht

De offensieve onmacht van Willem II, fraai geïllustreerd door de onzichtbare vleugelspits Ceesay, stond in contrast met het raffinement van de thuisclub. Monaco had voortdurend meer dan genoeg manschappen achterin, maar kwam bij Tilburgs balverlies net zo makkelijk en bliksemsnel naar voren. De driemansverdediging werd geregeld simpel ontrafeld. De lange en sterke spits Adebayor werd veelvuldig gesteund door nieuwkomer Kapo, die van Juventus kwam.

Kapo opende de score op het moment dat Willem II in ondertal was. Middenvelder Smit moest zich na een ongelukkige landing na een sprong geblesseerd laten vervangen. Hij was buiten de lijnen op het moment dat Monaco toesloeg. Doelman Moens, goed in vorm, pareerde de eerste inzet van Adebayor, maar was kansloos toen de bal voor Kapo's schoenen kwam.

Schade

Aan de keeper had Willem II het in het vervolg van de eerste helft te danken dat de schade beperkt bleef. Moens kwam attent uit zijn doel toen Adebayor verdediger Wau op snelheid klopte, kreeg ook nog hulp van de paal op een inzet van Adebayor en verrichte een wereldredding na een kopbal van de Braziliaanse verdediger Maicon.

Zo stond het in het halfgevulde stadion Louis II slechts 1-0 bij rust, waar meer tegengoals absoluut niet onverdiend waren geweest. Na de hervatting zette Monaco dat vlot recht, door al in de 47e minuut 2-0 te maken. Adebayor scoorde.

Stroef

Monaco draait net als Willem II stroef in de competitie (7 punten uit 6 wedstrijden), maar de formatie van trainer Didier Deschamps heeft beduidend meer in huis dan de ploeg uit Tilburg. Van de finalist van de Champions League 2004 hoeven weliswaar geen wonderen te worden verwacht, de ploeg is wel veel verder dan Willem II.

Deschamps was de afgelopen dagen vooral aan het klagen over de gebrekkige mogelijkheden bij Monaco, dat dit seizoen in de voorronde van de Champions League werd uitgeschakeld door Villarreal. Monaco, zo zei Deschamps, is geen topclub meer. Niet qua resultaten en niet qua financiën, zo stelde de Franse wereldkampioen van 1998. Dat mag dan zo zijn, voor Willem II is Monaco echt een heel andere wereld.