RIJSWIJK - Rafaël van der Vaart heeft donderdag zijn eerste Europese treffer voor Hamburger SV gemaakt. De voormalig Ajacied scoorde tegen FC Kopenhagen, in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA Beker. Voldoende voor Duitse winst was het niet. Nog voor rust maakte Elrio van Heerden, een Zuid-Afrikaans international, gelijk (1-1).

In de Bundesliga scoorde Van der Vaart eerder al twee keer. Tegen Kopenhagen maakte de uitblinkende Nederlander de openingstreffer na ruim een half uur, op aangeven van Atouba. Met twee vrije trappen en een afstandschot was Van der Vaart vaker dichtbij een doelpunt. Landgenoot Boulahrouz ontbrak wegens een schorsing in de door de Nederlander Braamhaar gefloten ontmoeting.

Hertha BSC

Hertha BSC won bij Apoel Nicosia. Op Cyprus hadden de Duitsers daar een door de Braziliaan Marcelinho in blessuretijd benutte strafschop voor nodig. Ook hier speelde een oud-Ajacied mee, Dick van Burik. De verdediger viel met een voetblessure uit. Ellery Cairo, voormalig speler van FC Twente, deed eveneens mee bij Hertha.

Leverkusen begon slecht. De Duitse subtopper, ook in de Bundesliga matig op dreef, verloor op eigen veld het eerste duel met CSKA Sofia, 0-1. Todorov maakte al na een kwartier het doelpunt voor de Bulgaren.

Verslagen

Beter verging het VfB Stuttgart, ook voor eigen publiek. Domzale uit Slovenië werd met 2-0 verslagen. Al na zeven minuten opende oud-Feyenoorder Tomasson de score. Kort voor tijd maakte Gentner nummer twee.

CSKA Moskou, de titelverdediger, begon eveneens met een zege. Het Deense Midtjylland werd verslagen, 3-1. Halverwege was het nog gelijk, 1-1. Twee doelpunten van de Braziliaan Carvalho in het laatste kwartier gaven de doorslag.

Genk gaf bij Litex Lovetsj in Bulgarije twee keer een voorsprong weg. Daerden en Stojanovic scoorden voor de Belgen. De gelijkmakers kwamen opnaam van Venkov en Nonakovic.