SAMARA - In een uiterst spectaculair duel in de eerste ronde van de UEFA-beker heeft AZ in het verre oosten van Rusland met 5-3 van Krilia Sovetov Samara verloren. "Als ik het vanavond niet met eigen ogen had gezien, had ik het niet geloofd", zei trainer Van Gaal na afloop. "Maar het is natuurlijk wel heel knap als je zo verdedigend speelt als Krilia, dat je dan vijf doelpunten maakt."

Van de vooraf geschetste krachtsverhoudingen bleek in de industriestad in Rusland donderdagmiddag weinig. Van de nummer dertien van de Russische competitie werd weliswaar enige weerstand verwacht, maar meer ook niet. In de praktijk bleek het elftal van Krilia te beschikken over een prima counterploeg, die mede door veel balverlies en slordig spel van AZ veelvuldig door de vijandelijke linies sneed.

Niet bijster goed

"Vooral in de eerste helft hebben we het verdedigend niet bijster goed gedaan", aldus Van Gaal. Toch wilde de trainer zich niet verschuilen achter enkele noodverbanden die hij vooraf moest aanleggen. Rechtsback Jaliens viel af met een knieblessure en werd vervangen door de IJslandse aanwinst Steinsson. Ook Demy de Zeeuw kon niet in de basis beginnen.

Van Gaal: "Ik denk dat het daar niet aan heeft gelegen. Ik wil ook niemand de schuld geven. In de eerste helft hebben we collectief gefaald, al vond ik wel dat we het na rust weer redelijk oppakten en enkele goede kansen en mogelijkheden creëerden. Toen hebben we ook nog twee keer gescoord."

Geen verwijten

Van Gaal wilde na afloop geen verwijten maken, maar de teruggekeerde Vlaar speelde een ongelukkig duel. De jonge verdediger maakte vorig seizoen een uitstekende indruk en schopte het zelfs tot international. In Samara viel zijn spel tegen. De nuchtere zakelijkheid van vorig seizoen had plaats gemaakt voor onzekerheid en balverlies.

Bij beide tegentreffers in de eerste helft deed Vlaar zijn werk niet naar behoren. Bij de 1-0 liet hij zich verrassen door een schijnbeweging van de uitblinkende Ghanees Adamu, waarna de Braziliaan Leilton de score opende. Vlak voor rust fopte Adamu Vlaar opnieuw, waarna hij uitgleed en de Afrikaan Timmer passeerde: 2-1.

Goed schot

Vlak na de openingstreffer maakte Vlaar met een goed schot wel gelijk. De meevaller zorgde niet voor vertrouwen. Na de 2-1 in de 45e minuut volgde direct na rust zelfs de 3-1. De boomlange Kouba kopte een corner achter Timmer.

AZ krabbelde opnieuw op. Na een van de eerste goede aanvallen van AZ bracht Perez zijn ploeg in de 56e minuut terug in de wedstrijd: 3-2. Hij volleerde de bal prachtig achter Lobos, waarna de Noord-Hollanders zowaar beter leken te gaan spelen.

Paal

In de 63e minuut capituleerde Timmer echter voor de vierde keer. Adamu schoot op de paal, waarna Goesin de 4-2 binnentikte. In de slotfase kwam AZ nogmaals goed terug tot 4-3 via Van Galen, maar een fantastische treffer van Bober bracht alsnog teleurstelling in het Alkmaarse kamp: 5-3.

Een deuk in het zelfvertrouwen ook wellicht, al bleek daar na afloop weinig van. Doelman Timmer: "Ik weet zeker dat wij ondanks dit resultaat de volgende ronde halen."

Doelpunt

Van Gaal: "Als we er over twee weken in slagen om hun anderhalve spits uit te schakelen, geef ik ons nog wel een goede kans om verder te komen. Al zal dat wel heel moeilijk worden, maar ik denk dat ze niet twee keer zoveel geluk hebben. Echt ieder schot op onze goal was een doelpunt."