LONDEN - Arsenal is bij de opening van de Champions League met de schrik vrijgekomen. De Engelse topclub versloeg FC Thun, aangemerkt als de zwakke broeder in groep B, woensdagavond met 2-1. Invaller Dennis Bergkamp trok zijn ploeg in blessuretijd tegen de Zwitsers "door het oog van de naald" met de winnende treffer.

Van Persie mocht van trainer Wenger in tegenstelling tot Bergkamp en Owusu-Abeyie beginnen in de basis. De oud-Feyenoorder had een bliksemstart. Zijn eerste actie leverde een hoekschop op; zijn tweede, een kansrijke doelpoging, werd door de pas 20-jarige, goed keepende Jakupovic overgetikt.

Rood

Tussendoor kreeg Arsenal-verdediger Touré geel voor het neerleggen van de Zwitserse international Lustrinelli, die dreigde door te breken. De Fransman had geluk dat zijn overtreding in de buurt van de middellijn plaats had, iets verderop had het ook rood kunnen zijn.

Binnen een kwartier was de strategie volstrekt duidelijk. CL-debutant Thun liet de Londense grootmacht het initiatief, concentreerde zich op de organisatie achterin, werkte zich uit de naad en wachtte geduldig op een uitbraakkans, via de Braziliaan Adriano Pimenta of Lustrinelli. De tactiek bleek tegen Arsenal zonder Henry in elk geval voor rust succesvol: 0-0.

Gezicht

Van Persie haalde die niet. De Poolse scheidsrechter Gilewksi stuurde hem in de 45e minuut uit het veld. Het hooggeheven been van de Nederlandse aanvaller trof zijn bewaker Orman, onbedoeld leek het, in het gezicht. Het duel met Ajax zal hij derhalve normaal gesproken slechts als toeschouwer meemaken.

Arsenal kwam geladen uit de kleedkamer, maar ook Thun leek een kans te ruiken. De Londenaren, in het speciaal ontworpen aalbesrode shirt om het afscheid van Highbury kleur te geven, hadden als eerste succes. Gilberto sprong hoger dan Orman, met verband om het hoofd, en kopte een hoekschop van Reyes binnen.

Merkwaardig

De reactie van Thun was even snel als merkwaardig. Ferreira, met de rug naar het doel, liet de bal met een lukrake trap over Almunia, de vervanger van Lehmann, heenzeilen voor de 1-1.

Bergkamp, voor Cesc Fabregas, mocht evenals de jonge Owusu-Abeyie het laatste kwartier komen proberen een oplossing te vinden. De routinier slaagde met glans.