UTRECHT/ROTTERDAM/ALKMAAR - FC Utrecht, Feyenoord en PSV hebben stevig uitgehaald in de eredivisie. De Graafschap ging in Utrecht fors onderuit (4-0). Feyenoord behaalde een 4-1 overwinning op stadgenoot en satellietclub Excelsior. PSV schoof zonder al te veel problemen AZ in Alkmaar terzijde. De Eindhovenaren wonnen met 0-4.

AZ maakte het PSV wel heel gemakkelijk. Doelman Moens ging opzichtig in de fout bij de eerste en tweede Eindhovense treffer, van Ooijer en Kezman in de vijftiende en 37e minuut. De Joegoslavische spits profiteerde in blessuretijd van de eerste helft van een enorme dekkingsfout van de defensie van
AZ

De Eindhovenaren geloofden het vervolgens wel. Alleen Vennegoor of Hesselink wilde zich nog graag bewijzen. Nauwelijks tien minuten in het veld, bepaalde hij de eindstand op 0-4. Door de zege passeert
PSV
Ajax
RKC

Geldwolf

Trainer Hiddink vond het allemaal wel prima. Op verzoek van de meegereisde supporters zwaaide hij al tijdens de wedstrijd vrolijk naar het tribunevak waar de Brabantse fans zaten. De oefenmeester kon wel wat sympathie voor zijn persoontje gebruiken. Zonder al te veel woorden werd de oefenmeester de afgelopen week een beetje als geldwolf neergezet.

Op bezoek in Zuid-Korea verbond hij zich voor miljoenen euro's aan Aziatische bedrijven. Eén van de bedrijven was Samsung, een concurrent van hoofdsponsor Philips van PSV. Formeel kon de coach weinig worden verweten. Hiddink kreeg tijdens de contractbesprekeningen al toestemming om af en toe zijn volgelingen in Zuid-Korea te bezoeken.

Moens

PSV profiteerde handig van de vele fouten in de defensie van AZ. Doelman Moens liet in de vijftiende minuut de bal los waardoor Ooijer kon scoren. In de 37e minuut verliet de doelman onnodig zijn doelgebied. Op aangeven van Rommedahl strafte Kezman de foutieve inschatting van Moens af: 0-2. De Joegoslaaf scoorde acht minuten later opnieuw toen Wijker en Opdam hem vergaten te dekken.

AZ flirtte voor eigen publiek opzichtig met het weinig succesvolle recente verleden. De profs uit Alkmaar maakten een weinig gemotiveerde indruk en vielen slechts op door enkele onnodige overtredingen. AZ, net als voorgaande jaren optimistisch begonnen aan het seizoen, haalde uit de eerste drie wedstrijden slechts een punt. De in de basis debuterende Tobiasen en De Cler konden daar weinig aan veranderen.

Het nog ongeslagen PSV kan zich opmaken voor de thuiswedstrijd van zaterdag tegen medekoploper RKC. Drie dagen later is Auxerre in Frankrijk de eerste opponent in de Champions League, de lucratieve competitie waarin de Eindhovenaren de tweede ronde maar niet kunnen bereiken. Lukt dat onder Hiddink wel, dan kan de coach ongehinderd zijn enorme populariteit in Azië voorlopig zeker laten vergulden.

FC Utrecht

Het eerste thuisvoordeel van dit seizoen voor FC Utrecht was dinsdagavond meteen een dubbel voordeel. De nieuwe Zuidtribune werd voor het duel met De Graafschap (4-0) geopend, waardoor zo'n 8000 toeschouwers meer dan voorheen de Galgenwaard in kunnen. De steile tribune doet 'Engels' aan. De sfeer inspireerde: binnen twee minuten was het al 1-0.

Kuyt

Dirk Kuyt was ervoor verantwoordelijk. De aanvaller ontdeed zich handig van doelman Wevers, die Kuyt vervolgens alleen nog maar kon neerleggen. De toegekende strafschop benutte de Katwijker zelf. Utrecht startte furieus, zoals gebruikelijk op eigen grond. De club had er al twee uitduels op zitten in verband met de verbouwing van de Galgenwaard. Nu de tribune gereed was, bleek direct dat de verbale kracht van het fanatieke Utrechtse publiek in een nieuwe entourage alleen maar wordt versterkt.

De Graafschap maakte er als eerste kennis mee. De start van Utrecht was weliswaar overrompelend, het vervolg was een stuk tammer. In de twintigste minuut werd Utrecht gewekt, door een makkelijk gegeven strafschop van arbiter Bossen. Hij zag kwaad in een lichte botsing tussen doelman Wapenaar en Zafarin van De Graafschap. Valejev deed wat Peter van Vossen normaal doet en ging achter de bal staan. Wapenaar redde.

Wakker

De thuisclub was wakker en ging weer aanvallen, met snel rendement. Verdediger Vreven kwam sterk op en gaf keurig voor op de duikende Igor Gluscevic, 2-0. De grootste kansen op een tegentreffer eindigden op de paal, via Valejev (2e helft) en verdediger Vreman (vlak voor rust). Vreman hoefde in de tweede helft niet meer terug te keren, Nicolai nam zijn plaats in. Het hielp de defensie uit Doetinchem niet echt, want binnen vijf minuten was het 3-0 via Tanghe.

Vanaf dat moment was het definitief over voor De Graafschap. Het was aan Utrecht te danken dat de wedstrijd nog wel leuk bleef. De ploeg bleef aanvallen, alsof er nog geen marge van drie treffers was. Een kwartier voor tijd maakte uitblinker Kuyt er met het hoofd -0 van, een terechte beloning.