HAARLEM - De Nederlandse honkballers hebben woensdagavond tijdens het wereldkampioenschap in eigen land voor een sensatie gezorgd. Oranje versloeg in de kwartfinale Puerto Rico met 10-0 en schaarde zich daardoor voor het eerst in de geschiedenis bij de beste vier op een WK.

Het Nederlands team, dat voornamelijk bestaat uit hoofdklassespelers, stond in Haarlem tegenover een geroutineerd Puerto Rico. Coach Adalberto Pena selecteerde voornamelijk honkballers uit de Minor League, van wie enkelen zelfs al roken aan de Major League. Maar Oranje liet zich nauwelijks imponeren door die statistieken. Sterker nog, de ploeg van Robert Eenhoorn heeft lak aan reputaties.

Hekken

Dat bleek al in de tweede inning toen zowel Percy Isenia als Sharnol Adriana de bal achter de hekken sloeg. Die "dubbelslag" gaf de honkballers zoveel vertrouwen dat ze rap uitliepen naar 6-0. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en een plek in de halve eindstrijd veiliggesteld. "En waarom zouden wij de finale niet halen? Ik denk dat wij van iedereen kunnen winnen", sprak Rob Cordemans al in aanloop op de ontmoeting met Puerto Rico.

Voorafgaande aan de kwartfinale wijzigde Eenhoorn zijn opstelling op diverse posities. Danny Rombley nam de plek in het linksveld over van Harvey Monte en Sharnol Adriana stond klaar als aangewezen slagman. Na wat omzettingen in de formatie kostte dat uiteindelijk Johnny Balentina zijn plek in Oranje. Daarnaast moest Duursma, die de afgelopen wedstrijden te weinig op de honken kwam, zijn positie als openingsslagman afstaan aan Rombley.

Slagkracht

Door die veranderingen boette het Nederlands team allerminst aan slagkracht in. Dat werd al in de tweede inning duidelijk. Percy Isenia kreeg een "fastball" van Luis Arroyo vol op zijn slagwapen en liet de bal achter de hekken van het Pim Mulier-stadion verdwijnen; een solo homerun. Het feest op de tribunes was nog in volle gang toen collega Adriana duidelijk maakte dat hij niet voor zijn collega wenst onder te doen. Ook de hardhitter van San Luis kon vol uithalen op een aanworp van de Puertoricaanse pitcher en tekende voor de tweede homerun op rij.

De Midden-Amerikanen hadden duidelijk tijd nodig om bij te komen van deze mokerslag, maar die werd hen niet gegund door de manschappen van Eenhoorn. Oranje, met Diegomar Markwell op de heuvel, was tot het bot gemotiveerd om de wedstrijd vroegtijdig op slot te gooien. Rombley produceerde in de derde slagbeurt een prachtige driehonkslag en mocht even later - na een rake klap van Kingsale - de 4-0 aantekenen. Puerto Rico bewoog zich zwalkend over het honkbalveld en was klaar voor de nekslag.

Verdedigend werk

Nederland breidde de voorsprong uit naar 6-0, maar weigerde Puerto Rico definitief de nek om te draaien. De concentratie verslapte, waardoor liefst vier spelers werden uitgetikt door hun tegenstander. Juist op het moment dat de Midden-Amerikanen hoop kregen op een comeback, toonde Oranje een sterk staaltje verdedigend werk. Met een fraai dubbelspel werden twee Puertoricanen naar de dugout gestuurd en werd het laatste restje verzet weggeveegd. Eindstand: 10-0.