BERLIJN/NIJVERDAL - De Duitse wielrenner Stefan Schumacher is door de Duitse wielerbond (BDR) vrijgesproken van dopingbeschuldigingen. Bij de renner van de Nederlandse Shimano-ploeg werden bij een controle in de Ronde van Rijnland-Palts sporen van het verboden product cathine gevonden.

De disciplinaire commissie van de BDR bevestigde woensdag dat Schumacher het product niet heeft gebruikt om zijn sportieve prestaties te bevorderen, maar als middel tegen zijn allergie.

Pollenallergie

Schumacher, die sinds zijn achtste last heeft van een pollenallergie, kreeg het bewuste product voorgeschreven van zijn moeder, die arts is. Het medicijn meldde nor-pseudo-efedrine als bestanddeel.

Navraag leerde dat dat niet op de lijst met verboden middelen stond van het internationale antidopingbureau WADA en het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken NeCeDo. Later bleek dat nor-pseudo-efedrine hetzelfde is als cathine, afkomstig van de qatplant en onder die naam wel behorend tot de verboden prestatiebevorderende middelen.

Opgelucht

Ploegleider Arend Scheppink reageerde woensdag opgelucht op het nieuws uit Duitsland. "Het is vooral mooi voor die jongen. Ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou aflopen." Schumacher zal vrijdag in het Belgische Koolskamp (Kampioenschap van Vlaanderen) al zijn rentree maken in het peloton. Hij was hangende het onderzoek door de ploeg op non-actief gesteld.

Door de tijdstraf die de internationale wielrenunie UCI aan een positieve dopingtest verbindt, verloor Schumacher wel de ritzege en de winst in het eindklassement van de Ronde van Rijnland-Palts.

Zowel de renner als de UCI kunnen tegen het besluit van de Duitse bond in beroep gaan bij de internationale sportrechtbank CAS. Schumacher won dit jaar ook de Ronde van Nedersaksen en de Ster Elektrotoer. Voor de 24-jarige wielrenner was volop belangstelling van ProTour-ploegen. "Als ik reëel ben, denk ik dat Stefan niet voor ons te behouden is", aldus Scheppink.