ROTTERDAM - Hij was binnengehaald als de grootste aankoop, maar inmiddels heeft Anthony Lurling zijn krediet verspeeld bij Feyenoord. "Hij voetbalt met lood in de benen", zei trainer Bert van Marwijk na de 4-1 zege in de stadsderby tegen Excelsior. Hij wisselde Lurling al in de 36e minuut.
Feyenoord

Feyenoord stond met 2-0 voor, maar Lurling leed zoveel balverlies aan de linkerkant, dat Van Marwijk hem wel moest wisselen. Hij had kort voor de wissel cruciaal balverlies geleden, waardoor het 2-1 werd door Pinas. Lurling worstelde met zichzelf. De wissel was dodelijk voor zijn zelfvertrouwen, wist ook zijn trainer.

Onzekerder

Van Marwijk: "Maar je kunt het ook omdraaien: ik heb hem uit zijn lijden verlost. Voor hem is dit wel een tik. Maar we zitten hier bij Feyenoord, een topclub. Hij werd steeds onzekerder en ik wilde het risico op 2-2 vermijden. Hij kan heel goed voetballen, daarom heb ik hem ook gehaald. Maar hij heeft moeite het te laten zien. En het houdt een keer op."

Verklaringen heeft de trainer ook niet. "Ik weet het niet. Hij zal het zelf moeten oplossen. Ik heb er nog steeds vertrouwen in, maar de concurrentie neemt wel toe natuurlijk."

Lurlings vervanger Pardo debuteerde goed en maakte de 3-1. Leonardo is voorlopig geblesseerd en Van Persie is nog altijd verbannen naar de beloften.Zeer binnenkort komt er een verzoeningsgesprek tussen speler en trainer. Wanneer dat gebeurt, wilde Van Marwijk niet zeggen.

Voor de hand ligt dat het talent voor de eerste championsleaguewedstrijd, volgende week woensdag tegen Juventus, terugkeert in de selectie. "Maar we houden dat binnenskamers, er is al zoveel gezegd over Van Persie. Ik wil het graag oplossen, dit hoeft echt niet lang te duren."