PRAAG - Met Markus Rosenberg waarschijnlijk weer in het centrum van de aanval begint Ajax woensdag tegen Sparta Praag aan het toernooi dat het ruim tien jaar geleden won. De Zweed krijgt in de eerste ontmoeting van de Champions League ondanks zijn matige vorm vermoedelijk toch weer de voorkeur boven Angelos Charisteas, de laatste twee duels als invaller steeds succesvol.

Zoals gebruikelijk wilde trainer Danny Blind een dag voor de wedstrijd zijn basisformatie niet prijs geven. "Ik moet inderdaad kiezen tussen Rosenberg en Charisteas. Rosenberg is de laatste weken een beetje ongelukkig. Maar ik ben ook geen trainer die steeds maar weer wisselt. Daarbij kijk ik ook welke spits het beste past bij de manier waarop we willen spelen."

Rosenberg acteert het liefst als diepe spits. Hij staat vaak op het randje van buitenspel en is na een steekballetje razendsnel weg. Charisteas is balvast en dus vaak aanspeelbaar. De Griek presteert in de ogen van Blind het best in een systeem met vleugelspitsen.

Vleugelspel

Bij absentie van de geblesseerde Mitea beschikt de oefenmeester van Ajax momenteel in de persoon van Rosales slechts over één echte vleugelspits. De Argentijn moet voorlopig echter vanaf de bank toekijken hoe Babel en Pienaar, beiden van origine geen buitenspelers, het vleugelspel van Ajax een eigentijdse vorm geven. De kans is daarom groot dat Rosenberg ook tegen Sparta Praag weer mag beginnen.

Op jacht naar de eerste uitzege in de Champions League sinds alweer bijna drie jaar verwacht trainer Blind een stugge tegenstander. "Ze houden vijf man achterin en zullen ons laten voetballen en in de counter willen verrassen." Het zegt de oefenmeester niets tot weinig dat de recordkampioen van Tsjechië dit seizoen vooralsnog in een matige vorm steekt. Sparta Praag leunt vooral op de kwaliteiten van de alweer 33-jarige Poborsky en aanvaller Zelenka.

De club verloor voor eigen publiek onder meer van koploper Slovan Liberec (0-2) en speelde gelijk tegen hekkensluiter Brno. "Duels in de Champions League zijn onvergelijkbaar met die in de competitie", aldus Blind. "We zullen het dus lastig krijgen."

Vermoedelijke opstelling Ajax: Vonk; Trabelsi, Grygera, Maduro en Emanuelson; Galasek, Lindenbergh en Sneijder; Pienaar, Rosenberg en Babel.