SEOUL - Dick Advocaat gaat als bondscoach van de nationale ploeg van Zuid-Korea naar het wereldkampioenschap in Duitsland in 2006. Dat heeft de Zuid-Koreaanse voetbalbond dinsdag bekendgemaakt. Pim Verbeek wordt bij Zuid-Korea de assistent van Advocaat, die amper twee maanden werkzaam is geweest als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten.

Verbeek heeft al de nodige ervaring in Zuid-Korea. De voormalige trainer van Feyenoord was assistent van Guus Hiddink, die in 2002 de Zuid-Koreaanse ploeg in eigen land naar de sensationale vierde plaats van het WK leidde.

Geen verrassing

"Nee, onze aanstelling kwam voor ons niet echt als een verrassing", liet Advocaat weten in het NOS Studio Sportjournaal. "We waren er al een tijdje mee bezig. We stonden nummer 1 op het verlanglijstje van de Zuid-Koreanen. Zo'n aanbieding om het WK te doen, grijp je natuurlijk met beide handen aan."

Bonfrère

De voormalige keuzeheer van het Nederlands Elftal volgt Jo Bonfrère op, die de Koreanen weliswaar naar de WK-eindronde loodste, maar daarna onder vuur kwam te liggen door een reeks tegenvallende resultaten. Drie weken geleden hield Bonfrère de eer aan zichzelf en nam hij ontslag.

"Pim Verbeek heeft in het hele verhaal natuurlijk een bepalende rol gespeeld", gaf Advocaat toe. "Hij heeft al in Zuid-Korea gewerkt. Pim kent alle ins en outs van het land en van de spelersgroep. Er zijn nog zes, zeven spelers over uit de groep die met Hiddink op die fantastische vierde plaats bij het WK eindigde. Die jongens hebben nu veel meer ervaring en spelen nu bijna allemaal bij een internationale topclub. Daar kunnen we alleen maar ons voordeel mee doen."

WK

Advocaat, die als bondscoach van Oranje vorig jaar de halve finales van het EK in Portugal bereikte, treedt per 1 oktober in dienst van de Zuid-Koreaanse voetbalbond. Zijn contract loopt tot en met het WK van volgend jaar, liet een woordvoerder van de bond weten. Er is wel een optie tot verlenging in opgenomen.

"De voetbalbond heeft een Koreaanse coach gezocht, maar uiteindelijk hebben we besloten dat een Europese coach beter bij de ploeg past", aldus Lee Hoi-taek, vice-voorzitter van de Koreaanse bond. "Advocaat heeft bij het Nederlands elftal twee keer bewezen dat hij op topniveau kan werken. We hebben behoefte aan goed leiderschap. Advocaat is de juiste man voor ons."

Dubai

Advocaat, die in 1994 met Oranje het WK in de Verenigde Staten afwerkte, was na een kort verblijf in Duitsland (Borussia Mönchengladbach) sinds juli bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. "Ik heb zes weken in Dubai gezeten. Geen verkeerde badplaats, maar het WK met Zuid-Korea lijkt me toch leuker.

Problemen met de Zuid-Koreaanse pers verwacht ik niet. Ik ga het gewoon hetzelfde doen als Marco van Basten in Nederland. Zoals hij het doet, fantastisch gewoon. Bovendien is er in Zuid-Korea nog een groot voordeel. Ze verstaan me daar toch niet."