GUAYAQUIL - De Ecuadoraanse scheidsrechter die tijdens het afgelopen wereldkampioenschap voetbal in opspraak kwam door zijn dubieuze beslissingen in de wedstrijd Zuid-Korea - Italië, is nu de gebeten hond in eigen land.

Byron Moreno is voor 20 wedstrijden geschorst nadat hij een competitieduel liefst twaalf minuten lang had laten doorgaan in blessuretijd. Precies in die fase boog de uitspelende ploeg een achterstand om in een voorsprong.

De scheidsrechter bekende dat hij te lang heeft laten doorspelen. Thuisploeg Barcelona stond na 90 minuten met 3-2 voor tegen Liga of Quita. Na twaalf minuten blessuretijd stond Liga met -3 voor. De arbiterscommissie gaat onderzoeken of er gronden aanwezig zijn om de 32-jarige fluitist te royeren.

Furieus

Op het WK was Italïe furieus nadat gastland Zuid-Korea de titelfavoriet uit Europa uitschakelde in de achtste finale van het WK. De woede richtte zich op arbiter Moreno. Die had een doelpunt van Tommasi onterecht afgekeurd en sterspeler Totti om niets van het veld gestuurd. Hier was volgens de Italianen sprake van omkoperij. Moreno ontkende, de FIFA negeerde de beschuldiging.