CAGLIARI - Margriet Matthijsse en Lisa Westerhof hebben zilver veroverd op het wereldkampioenschap zeilen in de olympische -klasse. Het duo eindigde woensdag in de 14e en laatste race als zestiende voor de kust van Cagliari.

Daardoor kwam de tweede plaats even in gevaar. Met hun zesde plaats kwamen de Françaises Petitjean en Douroux met 61 punten op gelijke hoogte met de Nederlandse boot. Op basis van het aantal overwinningen (5-0) ging het zilver toch naar Matthijsse en Westerhof. Met hun tweede plaats verdienden de twee de A-status bij het NOCNSF.

Matthijsse en Westerhof, die sinds vorig jaar een duo vormen in de 470, zeilden een prachtige reeks voor de Sardijnse kust. Ze wonnen vijf races, werden tweede, derde, vierde en zesde. Door vier lage klasseringen (2x16, 21 en 22) waren ze kansloos voor de wereldtitel. Die ging voor de derde opeenvolgende keer naar de Grieksen Sofia Bekatorou en Emilia Tsoulfa. De twee wonnen zes races, werden twee keer tweede en een keer derde en vierde. In de laatste race gingen ze niet meer van start.

Marcelien de Koning en Lobke Berhaut werden 14e, Maryon Kooister en Petra de Goederen 16e. Bij de mannen eindigden de broers Sven en Kalle Coster als 19e. De wereldtitel was voor de Nieuw-Zeelanders Simon Cooke en Peter Nicholas.