NEW YORK - De wereldranglijst in het vrouwentennis is na de US Open flink veranderd. De Russin Maria Sjarapova is de nieuwe aanvoerster. Ze verdreef dankzij haar plaats bij de beste vier op Flushing Meadows de Amerikaanse Lindsay Davenport van de eerste plaats.

Kim Clijsters klom van vier naar drie. De Belgische winnares in New York wisselde van plaats met Française Amélie Mauresmo. Mary Pierce maakte de grootste sprong. De Franse verliezend finaliste steeg van twaalf naar zes.

Henin

Ook de Waalse Justine Henin-Hardenne (van zeven naar vijf) en de Amerikaanse Venus Williams (van tien naar zeven) rukten op. De Russin Svetlana Koeznetsova maakte een vrije val van vijf naar twaalf.

Hoogste gerangschikte Nederlandse is Michaëlla Krajicek op de 91e plaats.

Federer

Roger Federer verstevigde door zijn winst in de US Open zijn koppositie op de wereldranglijst bij de mannen. Hij heeft 6975 punten en dat is ruim 2600 meer dan nummer twee, de Spanjaard Nadal (4360).

Nederlandse tennissers zijn ver van topnoteringen verwijderd. Peter Wessels zakte van plaats 103 naar 115, maar is toch met afstand de best geklasseerde Nederlander.