NEW YORK - Tennisfenomeen Roger Federer is weer een stukje groter geworden. De Zwitser prolongeerde zondag in New York zijn titel in het US Open door in vier sets de Amerikaanse veteraan Andre Agassi te verslaan. Amper 24 jaar heeft hij al zes grandslams te pakken. Het einde aan zijn successenreeks lijkt nog lang niet in zicht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zijn triomf in de finale was niet onbedreigd. Toch zei de winnaar bij het aannemen van de trofee, 1,1 miljoen dollar en een nieuwe auto: "Net als altijd speelde ik mijn beste tennis in de finale. Deze grandslam was de bijzonderste uit mijn loopbaan, omdat het in Amerika tegen Andre de Grote was."

Finales

Roger Federer won in het volgepakte Arthur Ashe Stadium van Flushing Meadows de 23e finale op rij. Daaronder zaten zijn zes grandslams: Wimbledon 2003, 04, 05, Australian Open 2004 en US Open 2004 en 05. Tegen Agassi behaalde hij zijn 71e winst in 74 partijen dit jaar. Ze waren goed voor tien toernooizeges.

De 35-jarige Andre Agassi stond voor de zesde keer in de finale te New York, waar hij 20 keer als deelnemer verscheen. Hij triomfeerde in 1994 en 99 en verloor drie keer van de legende Pete Sampras. Nu van de nieuwe wereldster Federer.

Comeback Kid

The Comeback Kid uit Las Vegas bereikte wonderwel de eindstrijd. Voor hij Federer mocht bekampen, moest hij door drie vijfsetters van de zes wedstrijden. Zijn lichaam met gekwetste rug was voor de finale opnieuw behandeld met cortisonen.

Agassi, in de laatste zeven van hun tien onderlinge ontmoetingen verliezer, bekampte de wereldranglijstaanvoerder alsof hij de favoriet was. In de tweede en derde set was hij de meerdere. Federer won 'normaal' de eerste set met 6-3 maar kwam in de tweede in moeilijkheden. Agassi brak hem tweemaal en veroverde de set met 6-2.

Returns

In de derde set ging de Amerikaan onverdroten door. De returns van zijn racket, zijn specialiteit, waren tijdelijk fenomenaal. Hij brak Federer in de zesde game opnieuw en kwam met 4-2 voor. De nummer 1 wankelde maar kwam overeind. Hij brak terug en nam het initiatief maar moest toch door een riskante tiebreak. Agassi was ondertussen minder goed gaan serveren. Waarschijnlijk begon zijn rug op te spelen. In de tiebreak was hij nergens: 7-1 voor Federer.

Zware momenten

In feite was de partij daar afgelopen. Agassi gaf het op. De vierde set was ook in een mum van tijd afgelopen: 6-1. "Ik heb zware momenten gekend", gaf Federer toe. Agassi zei: "Roger was eenvoudig te goed om hem te kunnen verslaan."

Geschiedenis

De winnaar schreef een stukje nieuwe geschiedenis. Hij was de eerste sinds de Australiër Pat Rafter die in New York de titel met succes verdedigde en de eerste tennisser die in het moderne tijdperk (vanaf 1968) zowel Wimbledon als US Open twee keer achter elkaar wist te winnen. Agassi loofde zijn tegenstander al voor de monumentale uitdaging. "Elke speler heeft zwakke punten en de meesten hebben maar één wapen. Federer heeft geen enkel zwak punt en een arsenaal aan wapens."