CAIRO - Carola Uilenhoed heeft zondag op de slotdag van het WK judo in Caïro de bronzen medaille gewonnen. In de partij om de derde plaats in de open klasse versloeg de Haagse de Wit-Russische Barisik.

De Nederlandse vrouwen sloten het toernooi daarmee af met drie medailles. Eerder was er goud voor Edith Bosch (-70 kg) en brons voor Claudia Zwiers (-78).

Uilenhoed is debutante op een wereldtitelstrijd. Donderdag werd de nationaal kampioene al zevende bij de zwaargewichten.

Succesreeks

De 20-jarige Uilenhoed was eigenlijk niet naar Cairo gegaan om iets te winnen. Pas na de succesreeks van haar ploeggenoten zette ze de knop om. "Toen wilde ik hier niet meer weg zonder medaille."

De zwaargewicht verraste zondag op de slotdag met brons in de open categorie. Ze bereikte het succes via de herkansing, met waar mogelijk aanvallend judo. "Ik ga de mat op om dat volle punt te maken. Soms moet ik me inhouden, tactisch zijn. Maar het liefst val ik aan."

Planning

Een ware topsportster noemde bondscoach Marjolijn van Unen haar pupil, die nog enkele uren per week doktersassistente is. "Ze gaat er totaal voor. Maar ze moet natuurlijk ook aan de financiën denken. Door haar vijfde plaats donderdag bij de zwaargewichten behaalde ze de A-status, goed voor extra inkomsten. We zijn aan het overleggen hoe we haar planning nu verder gaan invullen." Uilenhoed ging naar Egypte om bij de eerste zeven te eindigen.

"Dat lukte me met de vijfde plaats van donderdag goed. Toch overheerste de teleurstelling. Ik was met die partij om de derde plaats zo dichtbij brons geweest. Daarom baalde ik. Vervolgens zag ik al m'n ploeggenoten feestend voorbij komen en bleef ik als enige achter in het toernooi. Ik zag mijn uitverkiezing voor de open klasse (Claudia Zwiers was ook een kandidate) als een herkansing. Die heb ik gepakt."