ENSCHEDE - Met een doelpunt in de laatste minuut heeft Matthew Amoah zondag een kleine crisis bij Vitesse voorkomen. De Arnhemmers boekten dankzij de Ghanese spits een minieme overwinning in het uitduel bij FC Twente: 0-1. Het was voor Vitesse pas de eerste zege dit seizoen.

"Deze overwinning komt niet slecht uit", besefte trainer Sturing na afloop. "Het is niet alleen goed voor de spelersgroep dat we van de laatste plaats af zijn, maar voor de hele club." Sturing doelde daarbij op het verwachtingspatroon rond Vitesse.

Sturing

Vorig seizoen miste de Gelderse club Europees voetbal op een haar, dit seizoen gaan vooral de supporters er vanuit dat het wel lukt. "Als je vandaag had verloren en volgende week bij FC Utrecht opnieuw onderuit gaat, wordt het al snel onrustig. Daarom is deze zege niet alleen belangrijk voor vandaag, maar ook voor de komende wedstrijden", vertelde Sturing.

Het kwam de trainer van Vitesse zelf ook niet slecht uit dat zijn ploeg won in Enschede. Na de teleurstellende competitiestart, zag Sturing zich genoodzaakt tot het nemen van harde maatregelen. Van den Berg, een van de weinige spelers die bijna altijd zeker is van een basisplaats, kreeg vrijdag te horen dat hij tegen Twente op de bank moest beginnen.

Van der Schaaf nam zijn positie centraal in de verdediging in. Van den Berg reageerde teleurgesteld, maar vooral verrast toen hij het nieuws te horen kreeg. Zondag zat hij in de dug-out naast de eveneens teleurgestelde Gluscevic, de spits die nauwelijks speeltijd krijgt bij Vitesse. Het gevaar van het in opspraak komen van ontevreden spelers lag bij een nieuwe nederlaag op de loer.

Verdediging

Doordat de verdediging van Vitesse tegen FC Twente niet werd gepasseerd, heeft Sturing voorlopig het gelijk aan zijn zijde. "Toch ben ik niet helemaal tevreden met de uitvoering", vertelde hij over zijn centrale verdedigers. "Van der Schaaf en Dingsdag begrepen elkaar vaak nog niet goed genoeg, waardoor Culina enkele kansen kreeg. Maar de reden waarom ik voor deze aanpassing heb gekozen heeft niets met Van den Berg te maken."

"Ik wil graag wat vaker 3-4-3 gaan spelen. Van der Schaaf is een speler die het in zich heeft om door te schuiven naar het middenveld."

FC Groningen

FC Groningen kent een uiterst moeizame competitiestart. Door de onverwachte nederlaag zondag in het Oosterpark tegen Sparta (0-1) bivakkeert de ploeg van trainer Jans met slechts een zege en drie nederlagen uit vier duels onderin de eredivisie. En juist tegen clubs als Sparta moet FC Groningen de punten pakken om uit de gevarenzone te blijven.

Jans was vooraf ook redelijk tevreden met de competitiestart tegen RBC Roosendaal, RKC Waalwijk, Heracles Almelo en Sparta. De oogst met slechts een moeizame zege thuis tegen de Roosendalers (1-0) valt echter bitter tegen. Jans had toch op minimaal zes, zeven punten gerekend.

Sparta

Sparta daarentegen doet het heel wat beter. De nederlagen tegen de topploegen AZ (0-3) en Feyenoord (1-3) waren ingecalculeerd. Maar door de zeges tegen NAC Breda (1-0) en tegen FC Groningen is er vooralsnog rust bij de Kasteelclub. De nieuwe trainer Vloet stelt dat hij Sparta met zijn laatste aanwinsten Obodai (Ajax) en het Nigeriaanse talent Kaita (nog geen werkvergunning) in de eredivisie kan houden.

Een zege voor Sparta in Groningen leek aanvankelijk onhaalbaar. De thuisploeg domineerde de gehele eerste helft, maar Levtsjenko (paal), Van de Laak en Seedorf hadden geen geluk in de afwerking. Ook het veldspel bij de Groningers was goed verzorgd, ondanks het gemis van spits Nevland (achillespeesblessure) en Ajax-huurling Lindgren (ziek).

Bouaouzan

Sparta, dat begon zonder zijn doelgerichtste aanvaller Bouaouzan, kon slechts verdedigen. Al debuteerde nieuweling Obodai verdienstelijk, Vloet gaf voorin de voorkeur aan de opnieuw tegenvallende Rose en Oost. Pas na de wissel Gudelj voor Bouaouzan (37e minuut) slaagden de Rotterdammers erin wat meer naar voren te spelen. "Rachid moet nog leren een teamspeler te worden en vooral simpel te spelen. Ook tegen Groningen verzuimde hij spelers in kansrijke posities de bal te geven", legde Vloet zijn beslissing uit.

De voorsprong bij rust voor Sparta had echter niets met die wissel te maken. FC Groningen-verdediger Kruiswijk raakte in het zestienmetergebied in een duel met Oost de bal met de hand. Oost wist vervolgens wel raad met de strafschop vlak voor de pauze: 1-0. "Die ruststand was de wereld op z'n kop", aldus een teleurgestelde Jans. In de tweede helft zakte FC Groningen steeds verder weg. De jacht naar de gelijkmaker ging zonder overleg. Jans: "De kracht die we in de eerste helft toonden, ontbrak."

Sparta kreeg door de onrust bij FC Groningen in de tweede helft de beste kansen, met de grootste voor Van den Bergh die halverwege in vrije positie naast kopte.

NAC

NAC Breda heeft zich zondag knap hersteld van een zwakke competitiestart. De ploeg van coach Lokhoff had op eigen veld geen enkele moeite met ADO Den Haag en won verdiend met 4-1. "NAC speelde scherper, terwijl wij niet goed bij de les waren", erkende ADO Den Haag-trainer Adelaar. "We zijn in de eerste helft nog goed weggekomen."

Van Hooijdonk

De wederopstanding van de Bredanaars - met de weer fitte Van Hooijdonk op de bank - tekende zich al in de beginfase van de wedstrijd af. Halverwege de eerste helft leidde NAC al met 3-0. Zonneveld knalde NAC al na twee minuten naar 1-0, nadat de Haagse doelman De Vries een inzet van Vonlanthen half had gekeerd. Op aangeven van Jenner schoot Slot de 2-0 in en even later omspeelde Mendes da Silva na een pass van Elshot de Haagse doelman: 3-0.

"In het eerste half uur waren we heer en meester," sprak een opgeluchte NAC-trainer Lokhoff, die de tegenslagen van de eerste wedstrijden lijkt te hebben overwonnen. "Over bepaalde fases van de wedstrijd kan ik heel tevreden zijn."

Adelaar

Uit wanhoop verving Adelaar in de eerste helft de zwakke El Akchaoui voor O'Brien en de onzichtbare Stroeve voor Verhoek. "Liever had ik nog meer spelers gewisseld", oordeelde Adelaar later. De Hagenaars werden bij vlagen wat gevaarlijker. Rijaard zag zijn schot evenwel op de vuisten van doelman Van Zwam belanden en O'Brien mikte zijn kopbal vlak voor rust net naast.

De tweede helft verliep minder voortvarend voor NAC al hadden Vonlanthen, met een lob net naast, en Slot, die zijn schot zag gekeerd door doelman De Vries, mogelijkheden. Ook Van Gessel strandde op de Haagse doelman, voordat Rigters na een voorzet van Jenner 4-0 kon inschieten. "De eerste helft had ons veel kracht gekost, daarom is die terugval wel enigszins te verklaren," aldus Lokhoff.

Mols

Met invaller Mols (voor Den Ouden) werd ADO Den Haag wat gevaarlijker, maar Verhoek mikte recht in de handen van doelman Van Zwam en debutant Kolkka strandde op het uitgestoken been van de Bredase doelman. Even voor tijd kwamen de Hagenaars nog terug tot 4-1, nadat Kerstens de handige Mols onderuit had gehaald. Vanaf elf meter schoot Saeijs raak.

"Na rust hebben we geprobeerd terug te komen en hebben we zelfs nog een vijftal goede kansen gehad," aldus Adelaar. "Maar als je zo slap begint, speel je al een verloren wedstrijd."