NEW YORK - Voor het eerst in haar carrière is Kim Clijsters winnaar van een Grand Slam geworden. De 22-jarige Belgische tennister versloeg de acht jaar oudere Française Mary Pierce zaterdag in de finale van het US Open in twee sets: 6-3 6-1. Ze had voor haar zege een uur en 5 minuten nodig.

Clijsters stond al vier keer eerder in de finale van een Grand Slam, maar ze verloor die steeds.

Ongelofelijk

Clijsters is de tweede Belgische die de US Open op haar naam schrijft, na Justine Henin-Hardenne in 2003. Na afloop liet ze weten dat ze nog amper kon geloven dat ze het US Open heeft gewonnen. "Het is ongelooflijk", aldus Clijsters. "Ik zie er echt naar uit om naar huis te gaan om het in België een beetje te vieren met familie en vrienden."

Verdiend

Het succes was Clijsters gegund. Ook door Pierce, die net genadeloos was afgedroogd. "Kim heeft het verdiend. Ze was sneller dan al de meisjes tegen wie ik tot nu toe had gespeeld. Bovendien is ze een verschrikkelijk aardig meisje." Routinier Martina Navratilova, die het als geen ander kan weten op haar 48e, had dat voor aanvang van de finale ook al gezegd. "Iedereen gunt het haar. Vriendelijker en aardiger tennissters zijn er niet."

Prijzengeld

Met haar zege verdiende Clijsters een recordbedrag van 2,2 miljoen dollar. Het prijzengeld dat normaal voor de winnares is weggelegd (1,1 miljoen dollar), werd voor Clijsters verdubbeld, omdat ze deze zomer de beste was in de US Open Series, een klassement dat de toernooien van Stanford, San Diego, Los Angeles en Toronto omvat.

"Geen idee wat ik met dat geld ga doen. Dat heeft me geen moment beziggehouden. Daar tennis ik niet voor. Mij gaat het om het plezier, de strijd, het succes. Ik heb van mijn ouders geleerd alles wat ik doe voor 100 procent te doen."

Afscheid

Dat blijft voor de nieuwe nummer drie van de wereldranglijst voorlopig ook zo. Maar voor hoe lang? "Ik ben pas 22, maar mijn lichaam niet", zei de Vlaamse, sinds haar 15e actief in het profcircuit. Ze heeft haar afscheid al eens aangekondigd, eind 2007. "Voor mij is dat het doel. De komende twee jaar zal ik alles geven om zo goed mogelijk te spelen."