ALKMAAR - De scoringsdrift van AZ is onverzadigbaar. Na de 5-0 bij Vitesse kreeg RBC Roosendaal in de Alkmaarder Hout de monsterscore van 7-0 te slikken. De nummer drie van de vorige voetbaljaargang verdedigde de koppositie in de eredivisie met groot succes. AZ haalde het maximale aantal punten van 12 met doelcijfers 17-1.

Coach Van Gaal was content over zijn ploeg. "We hebben gebruik gemaakt van onze fitheid. We hebben negentig minuten goed gevoetbald. Dat had ik nog niet gezien. Ik ben dus een blij man."

Hectiek

Op 22 mei van dit jaar, kort na de hectiek van de halve finales UEFA Cup, verloor AZ thuis nog met 1-3 van RBC. Alkmaar werd daar niet graag aan herinnerd maar het lag nog te vers in het geheugen om het al vergeten te zijn. De nieuwe confrontatie met de Roosendalers begon zaterdag dan ook nogal stroef. RBC trad de koploper frank tegemoet en kwam nogal eens in de buurt van doelman Timmer maar toonde gebrek aan stootkracht.

AZ leunde in de openingsfase te veel op het vernuft van veteraan Van Galen. Schakel Landzaat kwam pas laat op toeren. Toen ook de international begon te draaien moest RBC terug en kwam het onder druk. De defensie vertoonde allengs gaten. Na schoten van Sektioui, Schaars en Van Galen, alle door doelman Volders gepareerd, viel het eerste doelpunt in de 29e minuut. Perez veroverde de bal op links, bediende razendsnel de inlopende Arveladze. De kopbal van de Georgiër was onhoudbaar, 1-0.

Doelpuntenfestival

Ondanks deze bevrijdende treffer duidde nog weinig op een doelpuntenfestival. RBC bleef goed tegenspel bieden tot aan de rust. Zeven minuten na de pauze trapte Perez 2-0. Dat was de inleiding tot het schuttersfestijn. De tegenstander werkte plotseling mee. Niemand zette nog een tackle in en riskeerde een gele kaart, zoals Lammens er in de eerste minuut eentje kreeg.

Landzaat maakte 3-0 uit een strafschop na een overtreding van Ebbinge op Perez en hield zijn record op 100 procent. Landzaat miste nooit een penalty in een wedstrijd die ergens voor telde.

Razend hoog tempo

De 8275 toeschouwers konden daarna de score nauwelijks bijhouden. AZ draaide de tegenstander dol in razend hoog tempo. Arveladze maakte 4-0, Landzaat 5-0, invaller Huijsegems 6-0 en Arveladze kort voor tijd 7-0. RBC's coach Roks zei zich niet te schamen voor zijn ploeg. "Deze 7-0 was volledig de verdienste van AZ."