TILBURG - Op bezoek bij een zwak Willem II boekte Ajax-trainer Blind zaterdag flinke progressie in zijn zoektocht naar de ideale basisformatie. Met een vernieuwd middenveld, Maduro als centrale verdediger en Babel vaak centraal in de aanval begon de Amsterdamse club met een zege (0-2) aan een week die ook nog duels met Sparta Praag en AZ voorschrijft.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het belangrijke eerste doelpunt kwam van de voet van de man die op loopafstand van het stadion van Willem II woont. Galasek, als aanvoerder terug in de ploeg, schoot na 32 minuten raak. Uit respect voor zijn oude club juichte de Tsjech ingetogen.

Feestje

Galasek vierde zijn feestje alleen van binnen. Even voordat Ajax woensdag in de Champions League uitkomt in zijn geboorteland Tsjechië liet de middenvelder tegen Willem II nog maar eens zien dat hij nog steeds heel belangrijk voor Ajax kan zijn.

Even voor tijd onderstreepte Charisteas met de tweede Ajax-treffer nogmaals dat hij beter in vorm is dan zijn concurrent Rosenberg voor de centrale positie voorin. De Griek mocht de falende Zweed na rust opnieuw aflossen en deed uiteindelijk wat een spits moet doen: scoren.

Lindenbergh

Vergeleken met de laatste verloren competitiewedstrijd tegen Feyenoord wijzigde Blind zijn driemans middenveld op twee plaatsen. Alleen Sneijder behield zijn plaats aan de linkerkant. Lindenbergh keerde als centrale middenvelder terug in de ploeg en Galasek mocht het in plaats van de gepasseerde De Jong als rechtshalf proberen.

Maduro, tegen Feyenoord nog centrale middenvelder, verving de aan zijn rug geblesseerde Escudé in het hart van de defensie. Vergeleken met de laatste wedstrijd tegen Feyenoord kende de voorhoede geen andere gezichten. Babel kreeg wel een nieuwe opdracht mee. Hij begon aan de linkerkant maar speelde ook regelmatig naast centrumspits Rosenberg en diens vervanger Charisteas centraal in de aanval.

Tevreden

Vanaf het door de regen doordrenkte speelveld kon trainer Blind tevreden constateren dat de wijzigingen goed uitpakten. Dertigers Galasek en Lindenbergh zorgden voor het broodnodige evenwicht op het middenveld. Maduro schoof als centrale verdediger in tegenstelling tot zijn voorganger Escudé in de voorgaande wedstrijden goed door naar het middenveld. De altijd gevaarlijke Babel liet af en toe zien waarom hij in de Ajax-jeugd vaak als centrumspits acteerde.

Grootste dissonant bij Ajax was opnieuw Rosenberg. De Zweedse spits deed in de eerste helft bijna alles fout wat hij fout kon doen. Net als tijdens de laatste wedstrijd tegen Feyenoord mocht Charisteas al binnen een half uur warm lopen. De Griek kwam pas na rust in het veld.

Rustig

Een overtreding van Grygera ruim een half uur voor tijd voorkwam dat Ajax de wedstrijd helemaal rustig kon uitspelen. De Tsjech haalde de doorgebroken aanvaller Kerekes neer en moest met een rode kaart vertrekken. Ook met tien spelers kwamen de Amsterdammers niet in de problemen. Charisteas besliste het duel vier minuten voor tijd definitief.

Ook met de Hongaarse nieuwelingen Feher en Kerekes heeft trainer Maaskant zijn zaken bij Willem II nog niet voor elkaar. De Tilburgers, donderdag te gast bij AS Monaco in de UEFA-beker, hebben uit de eerste vier competitieduels slechts een puntje verzameld.

Vorig seizoen konden de Tilburgers de matige resultaten in de competitie nog enigszins camoufleren met de goede prestaties in de nationale beker. De tijdens het duel met Ajax soms morrende achterban eist nu meer.