HAARLEM - De indrukwekkende zegereeks van de Nederlandse honkballers heeft een passend vervolg gekregen. Tijdens het WK in eigen land versloeg Oranje zaterdag Panama met 9-5. Het betekende de zevende zege op rij.

Met deze overwinning ontpopt de ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn zich steeds meer als een titelkandidaat. Op de afgelopen mondiale titelstrijd, in 2003, stond Panama nog in de eindstrijd. Daarin verloor de formatie van het ongenaakbare Cuba.

Ruime overwinning

Al in de eerste slagbeurt van Nederland tekende de ruime overwinning zich af. De ploeg kreeg vliegensvlug alle honken bezet dankzij rake klappen van Duursma en Coffie, plus een vrije loop (vier wijd) voor Kingsale. Sidney de Jong sloeg daarop de bal diep in de hoek van het Pim Mulier-stadion, waardoor Oranje drie punten scoorde. Na een opofferingsslag van Monte mocht De Jong ook nog de 4-0 aantekenen.

Verdedigend klopte er soms helemaal niks bij Panama, zo bleek bijvoorbeeld in de derde inning. De Midden-Amerikanen gingen enkele keren opzichtig in de fout, waardoor de Nederlandse ploeg de voorsprong kon uitbreiden naar 7-0. De finalist van het vorige WK kon daar slechts een homerun tegenover stellen. Freddy Herrera ramde de bal over de hekken en verkleinde de achterstand daarmee tot 7-2.

Eenhoorn

Verder lieten de manschappen van Eenhoorn het niet komen. Met de steun van 4500 enthousiaste fans speelde Oranje de wedstrijd professioneel uit: 9-5. Zondag staat de ploeg tegenover 24-voudig wereldkampioen Cuba. De winnaar van die wedstrijd eindigt als eerste in poule A, de verliezer wordt tweede.