HEERENVEEN - Heerenveen is niet klaar voor het Europese treffen tegen FC Banik Ostrava. De nederlaag zaterdagavond in het Abe Lenstra-stadion tegen Heracles Almelo (1-2) maakte overduidelijk dat de vorm bij veel spelers in Friese dienst ontbreekt.

Dat de nog ongeslagen kampioen van de eerste divisie zonder problemen overeind bleef, moet Heerenveen-trainer Verbeek in de aanloop naar het UEFA-bekerduel donderdag in Tsjechië zorgen baren.

Subtopper

De Friese subtopper zag met Radomski (Austria Wien) en Väyrynen (PSV) twee dragende spelers vertrekken, maar met Bosvelt (Manchester City) en Pranjic (Dinamo Zagreb) kwamen goede vervangers voor het middenveld naar Friesland. Toch ligt in die linie vooralsnog het probleem bij Heerenveen.

Voormalig Feyenoorder Bosvelt heeft als controlerende middenvelder zijn draai nog niet gevonden. En Bruggink brengt aanvallend nog te weinig. Alleen Pranjic kan terugkijken op goede wedstrijden tegen Vitesse en Roda JC. Tegen Heracles begon de Kroaat echter links achterin en ging hij bij de 0-1 (Quansah) in de fout.

Scherpte

De tekortkomingen tegen Heracles lagen niet alleen op het middenveld van Heerenveen. Voorin misten Samaras en Huntelaar de scherpte voor het doel en van Yildirim kwamen te weinig gevaarlijke voorzetten. Dat was ook de verdienste van de ploeg van trainer Bosz, die vooral verdedigend sterk speelde.

"Achterin zat het goed, maar ik miste in de eerste helft de lef om te voetballen. Na rust ging dat veel beter, zeker in balbezit. Even was er paniek na de 1-1 van Heerenveen, maar als je in de slotfase alsnog wint, ga je zeer tevreden naar huis", aldus Bosz.

Mis

Verbeek ging dat niet. Na Vitesse (2-2) en Roda JC (5-4) ging het mis tegen ADO Den Haag (0-1). Heerenveen maakte tegen Heracles geen moment de indruk dat de slechte beurt in het Zuiderpark een incident was. "Al ging het de eerste helft nog aardig. We speelden met een hoog baltempo en gaven geen kans weg. In de tweede helft raakten we de controle op het middenveld kwijt", aldus Verbeek.

Heerenveen had de grootste moeite om de 0-1 van Quansah (47e) ongedaan te maken. De thuisploeg had daar een strafschop van Huntelaar (80e) voor nodig. De domper kwam in de slotminuten toen invaller Tamerus Heracles zijn derde zege bezorgde. Met FC Banik Ostrava en Feyenoord als eerstkomende tegenstanders, gaat Heerenveen een loodzware week tegemoet.