EINDHOVEN - Enkele dagen voor het Champions League-duel tegen Schalke 04 maakte PSV in de Nederlandse competitie geen goede indruk. In eigen huis werd weliswaar gewonnen van FC Utrecht (1-0), maar de gerenoveerde landskampioen maakte een alles behalve solide indruk.

PSV-trainer Guus Hiddink besloot tegen FC Utrecht meteen zijn drie voor de Nederlandse competitie speelgerechtigde aankopen in te zetten. De oefenmeester liet Reiziger spelen als rechtsback, zette Ball in als linkerverdediger en gaf Koné een kans als linkerspits.

Schalke

De keuze van Hiddink betekent dat PSV dinsdag in de Champions League tegen Schalke met tenminste twee andere spelers moet aantreden omdat zowel Ball als Koné dan niet mogen spelen.

Mede door de vele mutaties in zijn selectie vreest Hiddink de ontmoeting met de Duitsers. Een op het oog zware blessure van verdediger Alex zorgde zaterdagavond voor extra angst. "Ik maak me daar wel zorgen over", zei Hiddink direct na het duel. "Zeker als Alex ook nog eens wegvalt en je twee anderen niet kunt opstellen."

Sensatie

Door alle last-minute-aankopen maakte het elftal van Hiddink tegen FC Utrecht nog geen ingespeelde indruk. Koné kan bij de landskampioen uitgroeien tot een sensatie, maar was zaterdag erg ongelukkig in zijn acties. Hij was zo gebrand op een goed optreden dat hij de acties die wel lukten te ver doordreef - met wat meer overzicht had hij zijn medeaanvallers tenminste twee keer kunnen laten scoren.

"In bepaalde situaties denkt hij nog wat te individueel", zei Hiddink na afloop. "Hij is vanuit het verleden ook wel gewend om zo te spelen. Maar al met al is zijn debuut wel oké. Als hij wat meer oog krijgt voor zijn omgeving en als zijn vertrouwen nog wat groeit, komt het wel goed. Met zijn dreiging is hij in ieder geval een extra wapen in ons elftal."

Speelkalender

Door de internationale speelkalender had de technische staf van PSV de afgelopen weken ook weinig mogelijkheden om het nieuwe spelersmateriaal in te passen. Koné was met Ivoorkust in Kameroen en ook de Nederlanders Vennegoor of Hesselink, Cocu en Lucius waren met Oranje op jacht naar een WK-ticket. De nieuwelingen Reiziger en Ball waren wel in Eindhoven.

Maar daar ontbrak ook trainer Hiddink die als bijbaantje Australië naar het WK van 2006 in Duitsland probeert te loodsen. Al met al kon hij pas afgelopen donderdag voor het eerst aan de slag met zijn nieuwe elftal. "Dat is kort", aldus de coach.

Voorbereiding

"Eigenlijk zijn we pas drie dagen bezig met onze voorbereiding." In een slechte wedstrijd werd Koné zaterdag uiteindelijk wel matchwinner, al had hij zijn debuut in Eindhoven veel meer glans kunnen geven door in de 74e minuut een goedkoop gegeven strafschop achter doelman Grandel te schieten. De Fransman kreeg echter een hand achter de penalty van de Ivoriaan.

Daarmee maakte hij zijn fout van net na de pauze deels weer goed. In de 49e minuut verkeek hij zich volkomen op een hoog stuiterende bal in zijn eigen strafschopgebied. Koné stond erbij en tikte de bal vliegensvlug over de doellijn: 1-0. Tot aan de slotfase was er daarna voor PSV weinig aan de hand. Als Koné echter het overzicht had gehouden, was de score voor de thuisclub veel verder opgelopen.