NEW YORK - Andre Agassi heeft zaterdag voor de zesde keer in zijn loopbaan de finale van de US Open bereikt. De 35-jarige veteraan versloeg in een Amerikaans onderonsje zijn landgenoot Robby Ginepri met 6-4 5-7 6-3 4-6 6-3.

Agassi won de US Open in 1994 en 1999. Drie keer verloor hij de finale. Hij staat zondag tegenover de winnaar van de partij tussen de Zwitser Roger Federer en de Australiër Lleyton Hewitt.

Oudste finalist

Agassi is de oudste finalist op Flushing Meadows sinds de 39-jarige Ken Rosewall in 1974. Maar de tennisser uit Las Vegas liet in het Arthur Ashe stadion opnieuw zien dat de jaren nog altijd geen greep op hem hebben. Hij oogde fit in de partij tegen de 23-jarige landgenoot. Toch gingen de kansen over en weer. In de beslissende set gaf zijn ervaring de doorslag. Hij forceerde bij 3-2 een break en maakte de partij met 6-4 af.

"Ik ben weer in de finale", jubelde Agassi. "Ik zal hier morgen weer staan en dan ga ik er volledig voor. In de vijfde set leek Robby het betere spel te hebben. Het had mijn laatste set bij de US Open kunnen zijn, daarom heb ik alles gegeven."

Tijdstip

Agassi heeft publiekelijk nooit gesproken over een tijdstip voor zijn afscheid, maar algemeen wordt aangenomen dat hij dit zal aankondigen als hij bij de US Open de titel pakt. Hij doet dit jaar van de twintigste keer op rij mee aan het toernooi.

Voor Ginepri was het bereiken van de halve finale als ongeplaatste speler al een hoogtepunt op zich. Hij speelde tegen Agassi zijn vierde vijfsetter op rij, een record in de 125-jarige historie van het toernooi. "Andre was gewoon te goed vandaag", concludeerde hij. "Daarom speelt hij nog steeds en staat hij in de finale morgen."