CAIRO - Mark Huizinga heeft vrijdag in Cairo voor de eerste keer in zijn leven een medaille op een wereldkampioenschap gewonnen. Tot uitzinnige vreugde leidde dat niet bij de veelvoudig Europees- en eenmalig Olympisch kampioen. "Dat ik de finale niet heb gehaald zit me toch een beetje dwars."

Hij voelde zich "genaaid" in de halve eindstrijd, omdat hij van de arbiters een straf kreeg die volgens hem zijn tegenstander toebehoorde. "Daardoor werd ik gedwongen risico's te nemen. Uiteindelijk kreeg ik daardoor een ippon tegen, maar in principe heb ik op een onterechte straf verloren."

Goud

Het had zo mooi kunnen zijn, mijmerde hij, na de vele Europese titels en het Olympische goud ook eens een wereldtitel. "Dan was mijn erelijst echt compleet geweest. Maar eigenlijk is die dat nu ook wel. Op vijf WK's had ik naast de medailles gegrepen en dat verhaal kwam natuurlijk om de twee jaar weer boven. Daar ben ik nu van af."

Top

Met tevredenheid keek Huizinga daarom terug op het jaar. "Derde op het EK en op het WK. Dat betekent dat ik nog heel gemakkelijk met de top meedoe. Bovendien was op beide toernooien de finale heel dicht bij. Het is een bevestiging van wat ik al dacht: Ik kan het nog. Ik voel me ook beslist niet minder dan enkele jaren geleden. Maar het is natuurlijk leuk als dit op de mat wordt bevestigd."