CAIRO - Judoka Guillaume Elmont (-81 kg) heeft vrijdag bij de wereldtitelstrijd in Cairo de wereldtitel veroverd. De 24-jarige Nederlander versloeg in de finale de Algerijn Benamadi, op ippon. Het is voor Elmont zijn eerste succes op een internationaal kampioenschap. Wel werd hij eerder nationaal kampioen en won hij een viertal A-toernooien.

De dag in Egypte had voor de JBN een historisch tintje. In 1971 haalde Wim Ruska in Ludwigshaven voor de laatste keer bij de mannen een wereldtitel binnen. Behalve de legende Anton Geesink was hij bovendien de enige Nederlander die dat presteerde. "Ik geloof inderdaad dat ik iets bijzonders heb gedaan", zei Elmont, bescheiden als altijd.

Meer

Elmont was de jongen die het in zich had, maar bij wie het er nooit uitkwam. Hij bekende het verhaal over het eeuwige talent zat te zijn. "Ik ben 24, best oud eigenlijk. Het moest er maar eens uitkomen. Natuurlijk had ik op de kampioenschappen altijd onvoldoende gepresteerd. Maar als je dan zag hoe ik verloor. Er zat gewoon meer in. Dat wist ik."

Wraak

De grootste domper kreeg hij enkele maanden geleden bij de EK in Ahoy'. "Op zo'n ongelooflijk domme manier heb ik daar de overwinning in de halve finale weggegeven. Ik was daar zo ziek van dat ik eraan gedacht heb er maar helemaal mee op te houden. Maar die gedachte heb ik uitgebannen. Hier wilde ik wraak. Die is er gekomen."

Onmiddellijk na het succes belde hij met het thuisfront. Zijn vader is oud-judoka en nam voor Suriname zelfs deel aan de Olympische Spelen. Tot een goed gesprek kwam het nog niet. "Eerst hoorde ik alleen maar geschreeuw aan de andere kant van de lijn. Pas later kwamen er een paar woorden. Ze hadden het thuis niet live kunnen volgen. Dat was wel jammer."

Guillaume Elmont, wiens jongere broer ook nog aan het WK deelneemt, komt van Cor van der Geests school Kenamju. Hij werd veel begeleid door Cor zelf, alsmede door de huidige bondscoach Maarten Arens.

Cor van der Geest: "Een eigenwijze, trotse jongen. Een beetje moeilijk, maar dat zijn alle topsporters. Maar het is wel een jongen waar je wat mee kunt, een eerlijke jongen. En verder moet ik m'n mond houden. Hij is wereldkampioen geworden, hij mag het zeggen."