CAIRO - Edith Bosch is vrijdag in de categorie -70 kg wereldkampioene judo geworden. In de finale versloeg ze in Cairo Emane uit Frankrijk op yuko.

Bosch was de favoriet in haar klasse. "Maar het moet er toch maar even uitkomen", zei ze. "Ik heb staan kotsen voor de finale, niet normaal meer. Zo kapot was ik van de zenuwen. Maar ik stap liever leeg de mat op dan dat ik er leeg vanaf stap. Van teleurstelling dan."

Bosch heeft al een imposante erelijst, met twee Europese titels, brons op het vorige WK en zilver bij de Olympische Spelen van Athene. Haar voorgangsters zijn Monique van der Lee en Angelique Seriese, die als laatste Nederlandse vrouwen in 1995 wereldkampioen werden. Irene de Kok (twee keer) en Anita Staps gingen hen voor.

Dromen

De verwachtingen waren hooggespannen. Bosch: "Niet in de laatste plaats omdat ik mezelf die druk opleg. Ik ging hier niet naartoe om zilver te winnen. Deze titel winnen was iets wat ik zó graag wilde. Thuis op de bank heb ik ervan zitten dromen. Nu heb ik het en voelt het allemaal eigenlijk helemaal niet zo anders. Ik wil ook verder. Nog beter worden. En natuurlijk nog die ene titel pakken die ontbreekt, die over drie jaar in Peking weer te winnen is."