CAIRO - Na vier vijfde plaatsen heeft judoka Claudia Zwiers dan eindelijk ook eens toegeslagen op een wereldtitelstrijd. Brons was er donderdag in Cairo voor de geroutineerde Haarlemse, uitkomend in de klasse -78 kg. "Nu is de cirkel rond", zei ze, bijzonder blij.

Daarmee doelde ze op haar Europese titel en bronzen olympische medaille, die ze in 1996 behaalde. "Dit was het enige wat nog ontbrak. Geweldig. Ik ben vandaag met een goed gevoel de mat opgestapt. Ik dacht van: Ik ga die stomme wijven er allemaal afgooien."

Fraai afscheid

Het was waarachtig een fraai afscheid geweest voor Zwiers, ware het niet dat ze recent terugkwam op haar beslissing na dit WK te stoppen. In elk geval de Europese titelstrijd, volgend jaar in Finland, wil ze nog meemaken. "Dan kijk ik wel verder. Als jongeren klaar staan om het over te nemen vind ik het goed. Voorlopig is het echter nog niet zo ver."

Zwiers (31) bewees dit seizoen nog moeiteloos met de internationale top mee te kunnen. In Ahoy's had ze enkele maanden geleden waarschijnlijk ook brons gepakt op het EK, ware het niet dat ze gehinderd werd door een armblessure. "Dat heeft me een groot deel van de voorbereiding op dit toernooi gekost. Toch was ik er klaar voor."

Ontspannender

Inmiddels zegt Zwiers, moeder van een dochter, wat ontspannender tegen de sport aan te kijken. "Misschien ben ik wat minder gefocest dan vroeger. Waarschijnlijk helpt dat. Ik geniet meer van de dingen die om me heen gebeuren, van de plekken waar ik kom. Mede daarom heb ik het op de wedstrijden enorm naar m'n zin. Daardoor stapte ik vanochtend ook zeer ontspannen de mat op."

Carola Uilenhoed volgde lang in het spoor van Zwiers. De 20-jarige WK-debutante uit Den Haag bracht het ook tot de partij om de derde plaats, maar verloor daarin. Toch kon de zwaargewicht terugzien op een goed toernooi, waarin ze waar mogelijk aanvallend judo liet zien.