BURGOS - Ogenschijnlijk zonder noemenswaardige krachtinspanning sprintte Alessandro Petacchi donderdagmiddag naar alweer zijn vierde dagzege in de Ronde van Spanje. Aan het slot van de twaalfde etappe van Logrono naar Burgos liet de Italiaan met het vlakke WK in aantocht nogmaals zien wie op dit moment de allersnelste sprinter van het peloton is.

De Duitser Erik Zabel (tweede) en Italiaan Marco Zanotti (derde) konden Petacchi slechts volgen. Al ver voor de eindstreep beseften ze dat de hoogste plaats op het erepodium opnieuw vergeven was aan de Italiaan. De winnaar boekte zijn zestiende ritzege in de Ronde van Spanje. Het was alweer zijn 39e overwinning in een grote ronde.

Keurig

Denis Mentsjov kwam in de twaalfde etappe over ruim 130 kilometer niet in de problemen. De Russische lijstaanvoerder van de Rabobank-ploeg finishte keurig in het peloton en vernam dat zijn grootste concurrent voor de eindzege een minder gelukkige dag beleefde.

Roberto Heras was betrokken bij een grote valpartij. Tientallen renners kwamen zo'n veertig kilometer voor de eindstreep ten val. Heras blesseerde zijn knie maar sloot uiteindelijk op tijd bij het peloton aan. Jacob Piil bleef na de valpartij op het asfalt liggen. De Deen bewoog niet meer en werd met onbekend letstel in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd.

Achterstand

Mentsjov behoudt een voorsprong van 47 seconden op de Spaanse nummer twee Heras. Nummer drie Mancebo, ook uit Spanje, heeft een achterstand van 1.53 seconden op de drager van de gouden leiderstrui.

Koos Moerenhout blijft de beste Nederlander in de Ronde van Spanje. Hij bekleedt de 29e positie in het algemeen klassement.