SIERRA DE LA PANDERA - Roberto Heras is meesterknecht van Lance Armstrong in de Tour de France. Maar in de Vuelta d'Espagna is de Spanjaard absoluut de kopman van de Amerikaanse US Postalploeg en rijdt hij voor de winst. Donderdag stelde Heras nadrukkelijk zijn kanditatuur voor de eindzege in de Ronde van Spanje. Hij won de zesde etappe met aankomst op de lastige berg La Pandera.

Heras was niet de enige die indruk maakte in de Sierra Nevada, de woeste bergketen in het zuiden van Spanje. Zijn landgenoot Oscar Sevilla reed net als in de etappe van woensdag heel hard omhoog. De -jarige kopman van Kelme verloor op de af en toe venijnig steile flanken van La Pandera slechts 18 seconden en nam de amarillo leiderstrui over van Mikel Zarrabeitia. De ONCE-renner verloor meer dan twee minuten.

Veertig km per uur

Aan het tempo van de 153 kilometer lange koers van Granada naar Sierre de la Pandera was niet af te lezen dat het om een bergetappe ging. Heras was binnen de vier uur over de meet, wat duidt op een gemiddelde snelheid van tegen de veertig kilometer per uur. Het was dan ook alleen de La Pandera die lastig was. In acht kilometer klimmen moesten de renners zevenhonderd meter hoogteverschil overbruggen.

Cocaïne

Aanvankelijk leek Gilberto Simoni de man van de dag te worden. De Italiaan zoekt in de Vuelta sportief eerherstel. Simoni werd in mei uit de Ronde van Italië gezet omdat hij tot twee keer toe was betrapt op cocaïnegebruik. De Seaco-coureur koos in de slotklim de aanval en kreeg de sterke klimmers Vinokoerov, Jeker en Mayo mee. Het duurde even voordat de 28-jarige Heras op gang kwam, maar toen de winnaar van de Vuelta in 2000 het juiste ritme had gevonden, stoof hij naar boven. Hij danste voorbij Simoni, Mayo en Jeker en pakte op de top zijn vijfde etappezege in de Ronde van Spanje.

Sevilla

Achter Heras rukte Sevilla op. De kleine Spanjaard kwam 18 seconden na Heras over de finish en pakte de gouden leiderstrui. "Sevilla is mijn gevaarlijkste concurrent," zei Heras na afloop. Twee andere favorieten voor de eindzege verloren zo'n anderhalve minuut op Heras; Joseba Beloki, de ONCE-kopman die tweede werd in de afgelopen Ronde van Frankrijk, en Angel Casero, de Vuelta-winnaar van vorig jaar.

42 Hechtingen

De ongelukkige Roberto Laiseka mocht donderdag het ziekenhuis verlaten. De Baskische kopman van de Euskaltelploeg kwam woensdag zwaar ten val en brak daarbij zijn elleboog. Laiseka gaat gehavend naar huis met liefst 42 hechtingen in zijn gezicht.