CAIRO - Elco van der Geest (-100 kg) heeft bij de WK judo in Caïro geblesseerd moeten opgeven. In zijn kwartfinale tegen de Wit-Rus Ribak ging hij opnieuw door zijn linkerknie. Recentelijk bij het EK in eigen land overkwam hem dat ook al.

Van der Geest ging door zijn standbeen, waardoor hij de aanval van zijn tegenstander niet kon opvangen. De herkansing liet hij vervolgens aan zich voorbij gaan. Eerder bij de Europese titelstrijd in Ahoy' moest hij wegens eenzelfde kwetsuur de partij om de bronzen medaille laten schieten.

Revalideren

Hoe lang Elco van der Geest moet revalideren is onduidelijk. Een scan moet nog worden gemaakt. Aan zijn andere knie werd Van der Geest eerder al twee keer geopereerd, maar dat gewricht hindert hem niet meer. In 2004 kreeg hij wel te maken met een zware hamstringblessure aan het linkerbeen. Ook die kwetsuur is niet volledig hersteld.

Hoewel hem weer een lange periode van revalidatie wacht, wil Van der Geest niet aan opgeven denken. "Ik weet dat het er in zit en dat ik nog een keer op een groot toernooi een medaille kan winnen. Het moet toch een keer lukken eens niet met een jankverhaal terug te komen. Ik geef het niet op. Mensen hebben verwachtingen van mij, die wil ik nog waarmaken."

Herkansing

Dennis van der Geest (+100) werd in de herkansing uitgeschakeld. Zijn voorbereiding mislukte grotendeels wegens een liesblessure. Dennis wil de komende maanden in het teken van het herstel plaatsen, om volgend jaar op het EK in Finland weer volledig fit te zijn. Hij twijfelt of hij zondag in Caïro nog in de open klasse in actie komt.

Bij de vrouwen heeft Nederland op de openingsdag van het WK nog twee kansen op brons. Zowel Claudia Zwiers (-78) als Carola Uilenhoed (+78) plaatste zich voor de finale van de herkansing. Winnen ze die partij, dan strijden ze in hun volgende wedstrijd om brons.