ZURICH - De wereldvoetbalbond FIFA heeft het transferreglement aangepast in het voordeel van werkloze spelers. Voor hen is de sluiting van de transfertermijn, 31 augustus jongstleden, voortaan niet meer van toepassing. Profs zonder club mogen van de FIFA altijd een contract tekenen.

Voor de spelers die wel in dienst van een club zijn, geldt de transfertermijn. Momenteel zijn transfers niet toegestaan tot eind van dit jaar. In de maand januari is het 'jachtseizoen' vervolgens opnieuw geopend. Vanaf februari tot aan het einde van het seizoen is het daarna weer afgelopen. De FIFA heeft de regelwijziging donderdag aan de aangesloten nationale bonden gepresenteerd.

De verruiming van de transferregels geeft ook de naar schatting werkloze voetballers in Nederland de nodige lucht. Zij mogen meteen tekenen als zich nog een club aandient.

Recht op arbeid

De oude situatie leidde tot een conflict tussen de Centrale Spelersraad (CSR) en de KNVB. De bond wilde vasthouden aan de strenge FIFA-regel die een algemene transferstop voor vier maanden inhield. Volgens de spelersraad was die regel onrechtmatig, omdat voetballers daarmee het recht op arbeid werd ontnomen.

Transfermarkt

Vlak voor de internationale deadline op 31 augustus kwamen CSR en KNVB iets nader tot elkaar. De bond besloot de nationale transfermarkt open te houden tot 16 september. Het besluit dat de FIFA donderdag nam, maakt die nieuwe sluitingsdatum overbodig. De wereldvoetbalbond nam juist de maatregel om werkloze voetballers hun recht op arbeid te garanderen.