EINDHOVEN - Het Nederlands elftal kwam woensdagavond tijdens de overwinning op Andorra (4-0) weer dichterbij rechtstreekse kwalificatie voor het WK volgend jaar zomer in Duitsland. Toch verlieten de supporters met gemengde gevoelens het Philips-stadion.

Bekijk video's:
Van Nistelrooij: 'Deze avond was bizar' Modem/ Breedband
Cocu: 'Het was geen rode kaart' Modem/ Breedband

Ze hadden zich verheugd op een doelpuntenfestijn, bijna tegen beter weten in. Want met grote cijfers winnen van kleine voetballanden doet Oranje al lang niet meer. Het Nederlands elftal heeft het namelijk niet zo op interlands tegen de zes zwakste landen van Europa.

Treffers

Uitgezonderd twee lang geleden verloren interlands tegen Luxemburg bleef Oranje in wedstrijden tegen Malta, Cyprus, Liechtenstein, Faeroer Eilanden en Andorra wel altijd aan de goede kant van de score. Toch verliet het Nederlandse publiek vaak met gemengde gevoelens het stadion. Het Nederlands elftal kon en kan het in die duels namelijk nooit goed doen. De fans willen na de zesde treffer een zevende zien en zijn pas dan tevreden wanneer er dubbele cijfers op het scorebord staan.

Zover kwam het nooit. De zes bovengenoemde landen willen namelijk zelden meewerken aan een leuke oranje avondje met veel doelpunten. Ze spelen vaak, net als Andorra woensdag tegen Nederland, met tien verdedigers en een doelman, rekken bovenmatig veel tijd bij spelhervattingen en simuleren de meest ernstige blessures.

Kleine landen

Tot voor de ontmoeting van woensdagavond in het uitverkochte Philips-stadion speelde het Nederlands elftal 21 interlands tegen Andorra, Luxemburg, Malta, Faeroer Eilanden, Liechtenstein en Cyprus. Oranje scoorde daarin 87 treffers, een gemiddelde en 4,14 per interland. De grootste overwinning de laatste tien jaar boekte Oranje tegen San Marino (6-0). Daarvoor won Oranje wel eens met 8-0 van Malta en Cyprus. De huidige bondscoach Marco van Basten (Malta) en John Bosman (Cyprus) scoorden in de betreffende interlands liefst vijf keer.

Spits

Oranje mist de laatste tien jaar een spits als Bosman, die tegen Cyprus en San Marino ooit ook nog eens drie keer doel trof. Bergkamp, Kluivert en Van Nistelrooij waren of zijn behendige en betere aanvallers maar missen de kwaliteiten van bijvoorbeeld Jan Koller, de grote sterke spits die Tsjechië onlangs ruim langs Andorra leidde: 8-1.

Van de huidige selectie voldoet Vennegoor of Hesselink het beste aan de vergelijking met Koller of Bosman. Van Basten ziet hem voornamelijk als een aanvaller die indien nodig in de slotfase iets kan forceren. Tegen Andorra moest de geboren Tukker aanvankelijk toekijken hoe zijn ploeggenoten op het veld zich af en toe veel te veel stoorden aan de nare overtredingen en maniertjes van hun tegenstanders.

Rode kaart

Zo kon het gebeuren dat Cocu na 37 minuten een rode kaart kreeg toen hij zijn frustraties over een harde overtreding op Van der Vaart afreageerde op Fernando Silva. Van Cocu, op Van der Sar na de meest ervaren international, zou je beter mogen verwachten. Oranje leidde toen al met 2-0 door treffers van Van der Vaart en een eigen doelpunt van Lima. Van Nistelrooij maakte vlak voor rust het derde Nederlandse maar kon zijn ploeg na rust niet naar een monsterzege leiden. Met de wissel van Vennegoor of Hesselink voor Lucius wilde Van Basten de wedstrijd in de tweede helft nog doelpunten bezorgen.

Die opzet, mislukte bijna omdat Van Nistelrooij een strafschop miste. De spits, zichtbaar gefrustreerd, revancheerde zich en maakte in de 88e minuut zijn tweede treffer.

De spits van Manchester United kon niet voorkomen dat de elf amateurs van Andorra, zonder dat ze Van der Sar ook maar tot één redding hadden gedwongen, tevreden het Philips-stadion verlieten.