NEW YORK - De Franse tennisster Mary Pierce heeft woensdag verrassend de halve finale bereikt van het US Open. Dat ging ten koste van haar als derde geplaatste landgenote Amélie Mauresmo. Deze bood in de eerste set nog tijdelijk weerstand maar was in de tweede kansloos: 6-4 6-1. In de halve eindstrijd staat Pierce tegenover de Russin Elena Dementieva.

De 30-jarige Pierce heeft al een lange carrière achter de rug, maar nog nooit kwam ze zover op Flushing Meadows, waar ze als twaalfde was geplaatst. Bovendien was haar staat van dienst tegen Mauresmo ook niet erg florissant. In 1999 zegevierde ze voor het laatst in dit Franse onderonsje.

Zelfvertrouwen

De voortekenen waren ditmaal echter goed. Eerder hield Pierce immers al de Belgische Justine Henin-Hardenne uit de kwartfinale. Die verrichting bezorgde haar een enorme dosis zelfvertrouwen en motivatie. Mauresmo daarentegen stond te beven van de zenuwen en ging, naarmate de uitschakeling dichter bij kwam, steeds slechter spelen. Dat alles plaveide de weg voor Pierce naar de laatste vier.

'Fantastisch gevoel'

"Wat moet ik hier nu van zeggen. Ik ben 30, speel al 17 jaar mee op de Tour en nog steeds bestaat een 'eerste keer'. Dat is wonderbaarlijk. Een fantastisch gevoel", reageerde Pierce op haar plek onder de allerbesten in het laatste grandslamtoernooi van 2005.

Mauresmo wacht nog altijd op haar eerste grote titel. Ze begon woensdag slecht, liet Pierce weglopen naar 5-2 en leek zich toen enigszins te herpakken. Ze haalde op tot 5-4, maar gaf de set met enkele onbegrijpelijke afzwaaiers toch uit handen. Vanaf dat moment ging het hard bergafwaarts. Na iets meer dan een uur stond ze buiten.

Dementieva

De Russische tennisster Elena Dementieva versloeg in de kwartfinale de nummer één van de wereld, Lindsay Davenport, in drie sets: 6-1 3-6 7-6.