ROTTERDAM - Na de vijfde overwinning op rij kunnen de Nederlandse honkbalsupporters de tickets voor de kwartfinale al bijna reserveren. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn verpletterde woensdagavond Zuid-Afrika met 20-2 en verstevigde daarmee de koppositie in poule A van het wereldkampioenschap.

Toch is het de vraag hoe sterk dit Nederlands team daadwerkelijk is. De ontmoetingen met landen als Zuid-Afrika, Zweden en Brazilië kunnen daarvoor geen serieuze graadmeter zijn, zo bleek achteraf. Vrijdag zal veel duidelijk worden. Dan staat de ongeslagen formatie tegenover het sterke Canada, de nummer vier van 'Sydney'. Op diezelfde dag stuit Cuba op Zuid-Korea. Indien de titelverdediger van de Aziaten wint, is Oranje verzekerd van de kwartfinale.

Herinnering

Met de monsterzege op Zuid-Afrika spoelden de honkballers een vervelende herinnering weg. Tijdens de Spelen van Sydney (2000) had Oranje voor een stunt gezorgd door Cuba de eerste 'olympische' nederlaag te bezorgen. Een paar dagen later zette Zuid-Afrika de ploeg weer met beide benen op de grond door Nederland met 3-2 te verslaan. Door die nederlaag liepen de honkballers ook een medaille mis.

Waarschuwing

Met die blamage als lesmateriaal achter de hand, probeerde coach Eenhoorn zijn manschappen te waarschuwen voor onderschatting van de tegenstander. De Rotterdammer liet de afgelopen dagen geen kans onbenut om de euforie te temperen. Oranje mag dan uitstekend aan het WK zijn begonnen, er is nog niks gewonnen. Zelfs niet een plek in de kwartfinale.

Woensdagavond kregen de Nederlandse honkballers echter niet eens de kans om de opponent te onderschatten. De startende werper van Zuid-Afrika gooide in de eerste inning driemaal op rij vier wijd, waardoor Oranje als cadeautje alle honken bezet kreeg. Een verre klap van Adriana (tegen de omheining aan) was voldoende om drie Nederlanders over de thuisplaat te brengen: 3-0.

Plichtpleging

Daarmee was het belangrijke WK-duel verworden tot een saaie plichtpleging. De Zuid-Afrikanen, die tot nu toe geen enkele partij wonnen, bleken niet in staat Nederland serieus te bedreigen.

Dankzij honkslagen van Duursma en De Jong werd de voorsprong in de tweede slagbeurt al vergroot tot 7-0. In de daaropvolgende slagbeurten daalde het niveau van Zuid-Afrika schrikbarend dat de wedstrijd niet meer om aan te zien. De Nederlandse honkballers deden hun plicht en mepten hun opponent met 20-2 terug naar het hotel.