NEW YORK - Jarkko Nieminen is de eerste Finse tennisser die de kwartfinale van een grandslamtoernooi heeft gehaald. Hij won dinsdag bij het US Open in de vierde ronde van de Spanjaard Fernando Verdasco: 6-3 7-6 6-3.

De 24-jarige Nieminen, die dit heuglijke feit languit op zijn rug vierde, profiteerde bij zijn tocht naar de laatste acht overigens wel van het uitvallen van Marat Safin. De als vijfde geplaatste Rus was, als hij niet geblesseerd was geraakt, waarschijnlijk Nieminens tegenstander geweest in de tweede ronde.

In de kwartfinale staat Nieminen tegenover Lleyton Hewitt. Dat wordt een heel andere klus. De als derde geplaatste Australiër liet niets heel van de aspiraties van Dominik Hrbaty.

De arme Slowaak viel alleen op door zijn shirt, met twee gaten erin aan de rugzijde. Hij maakte in drie sets, na in de tweede zowaar met 3-1 te hebben geleid, in totaal maar zeven games: 6-1 6-4 6-2. Na ruim anderhalf uur konden beide spelers de spullen al weer inpakken.

Federer

Ook Roger Federer is doorgedrongen tot de kwartfinales van het US Open, zoals verwacht. Maar de Zwitserse favoriet had dinsdag op Flushing Meadows voor het eerst moeite met zijn opponent. Hij was minder dominant dan de tennisliefhebber van hem gewend is. De Duitser Nicolas Kiefer bood in de vierde ronde veel tegenstand. Federer redde zich uiteindelijk wel, in vier sets: 6-4 6-7 6-3 6-4. Het duel duurde drie uur.

In de kwartfinale staat Federer tegenover de Argentijn David Nalbandian of de Italiaan Davide Sanguinetti.